Hrvatska i Slovenija traže odgovor o granici

Prva usmena rasprava o graničnom sporu Hrvatske i Slovenije bit će održana u proljeće iduće godine (Duško Maruši? / Pixsell)

Hrvatska i Slovenija predale su svoje odgovore na podneske druge strane arbitražnom sudu koji rješava njihov granični spor, objavila su dva ministarstva vanjskih poslova.

Protumemorijal od 3.600 stranica hrvatskih stajališta odgovora na slovenske tvrdnje o smjeru protezanja granice i dokaza i pravnih izvora predan je Stalnom arbitražnom sudu, koji je u skladu s hrvatsko-slovenskim sporazumom o arbitraži od studenoga 2009. nadležan za rješavanje spora o granici na kopnu i na moru između Hrvatske i Slovenije, priopćilo je hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

U odgovoru koji je podnijela na hrvatski podnesak arbitražnom sudu Slovenija ostaje pri svojim dosadašnjim zahtjevima, te dodatno odgovara na hrvatske argumente o tome kako teče međudržavna granica, kaže se u priopćenju slovenskoga Ministarstva.

Slovenski podnesak o granici iznesen je na 650 stranica teksta, te 5.200 stranica priloga i 250 stranica s kartama.

Dvije su zemlje svoju argumentaciju o toku granice dostavile sudu i međusobno ih razmijenile 11. veljače ove godine.

Uskoro odluka

Slovenski odgovor na hrvatski podnesak razmatrala je i potvrdila početkom studenoga i slovenska Vlada, a jednoglasno ga je prošlog tjedna prihvatio i vanjskopolitički odbor slovenskog Parlamenta.

Tada je slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio da stručnjaci za međunarodno pravo, koje je angažiralo njegovo Ministarstvo, smatraju da su argumenti Ljubljane jaki, pa da zato s optimizmom očekuje budući pravorijek arbitražnog suda o graničnom prijeporu s Hrvatskom.

„Možemo očekivati presudu u skladu s našim očekivanjima. Za Sloveniju je bitno da kao pomorska država ima pristup otvorenom moru“, rekao je Erjavec.

Očekuje se da arbitražni sud prvu usmenu raspravu o tome održi u proljeće iduće godine.

Arbitražni sud osnovan je na temelju arbitražnog sporazuma o načinu rješavanja graničnog pitanja, koji su vlade Slovenije i Hrvatske potpisale 2009. godine, a u Sloveniji je potvrđen i na referendumu.

Predsjednik suda Gilbert Guillaume i članovi Bruno Simma, Vaughan Lowe, Budislav Vukas i Jernej Sekolec odredili su 11. studenoga 2013. kao rok do kojeg svaka stranka može podnijeti svoj odgovor.

Izvor: Agencije