Oglasi

Hrvatska izričito za ukidanje duplih penzija

Hrvatska spremna na izmjenu zakona da ukine duple vojne penzije, koje bivši pripadnici HVO-a smatraju legalnim.

Hrvatske boračke udruge iz Bosne i Hercegovine reagiraju na najave o krivičnom gonjenju penzioniranih boraca koji  penzije primaju u dvije države.

Bivši borci tvrde da novac primaju u skladu sa zakonom i dogovorom potpisanim između ministarstava odbrane Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Ministar za boračka pitanja u entitetskoj Vladi Federacije BiH Zukan Helez je u ponedjeljak za Al Jazeeru kazao da će primatelji duplih vojnih penzija biti krivično gonjeni.

'Politička previranja'

Kako je iz Mostara izvijestila Arduana Kurić, Zoran Zovko, vojni invalid i potpredsjednik udruženja hrvatskih ratnih vojnih invalida Hrvatskog vijeća obrane HVIDRA, u svom domu pokazao je ekipi Al Jazeere vojna odličja koja je dobio od Hrvatske.

"Za ovog veterana izraz su časti i ponosa. Iako odličja nemaju materijalnu vrijednost, na osnovu njih je Zoran Zovko ostvario pravo na hrvatsku mirovinu", javila je Kurić.

Zovko kaže da BiH odličja nema i da mu ih niko nije ni ponudio. Od BiH prima invalidninu u vrijednosti od blizu 120 eura. Hrvatska penzija iznosi blizu 500 eura.

"Zakon nisam prekršio, jer su to primanja po drugim osnovama", kaže on.

Zovko smatra da je pozadina priče o duplim primanjima politički motivirana, te da su trenutni predstavnici u vlasti izdali interese onih koji su ih birali. S tim se slaže i Hrvatska demokratska zajednica 1990.

"Ovo su politička previranja. Borci su svoja prava ostvarili na osnovu zakona, neka se dobro provjere ova dva ministarstva da li su proteklih godina poštivani zakoni", kaže glasnogovornik HDZ-a 1990, Vaso Vegar.

Kako je izvijestila Kurić, i u resornom Ministarstvu tvrde da borci svoja prava na dupla primanja ostvaruju u skladu sa zakonom.

"Na njihovim spiskovima, tvrde, nema onih koji novac primaju po istim osnovama."

Mogućnost izmjene zakona

Hrvatsko Ministarstvo branitelja čeka podatke iz BiH o pravima pripadnika HVO-a, koji će se biti upoređeni s bazom podataka koja postoji u Zagrebu.

Kako je iz Zagreba izvijestila reporterka Ivana Brkić, za Al Jazeeru su potvrdili da će, bude li potrebe, mijenjati i zakone, kako bi kaznili krivce.

Bivši borci tvrde da primaju penzije po zakonu

Hrvatska i BiH žele zajedno stati na kraj svima koji su prekršili zakone.

„Mi čekamo dokumentaciju iz BiH, a kako ćemo to dobiti još ćemo vidjeti, ali kad dobijemo nadležna tijela će ući u spis i vidjeti o čemu se, zapravo, radi", kazala je zamjenica ministra branitelja Vesna Nađ.

Kako je kazala Brkić, o ovoj temi se priča godinama.

Temelj prava pripadnika HVO-a ili njihovih porodica je Ugovor između Hrvatske i BiH, koji je stupio na snagu 2006. godine.

Prema njemu gotovo 6.900 ljudi prima vojnu penziju iz hrvatskog budžeta.

Ta su rješenja prošla kontrolu Povjerenstva i za hrvatsko Ministarstvo branitelja nisu sporna.

To se, međutim, ne može reći za rješenje iz 1998. godine, prema kojem je 10.009 pripadnika HVO-a dobilo penzije od Hrvatske.

Potpisao ga je general Ljubo Ćesić Rojs. I on je sam primao dvije penzije, a ona koju je primao u BiH je u međuvremenu obustavljena.

"Bivši pomoćnik ministra branitelja Pero Kovačević tvrdi da su pojedinci u dvije zemlje dobili predsjedničke mirovine i smatra to skandaloznim", javila je Brkić.

Bez novih tužbi

„Hrvatski porezni obveznici moraju znati da se ove nepravde mogu ispraviti jedino na način da se u zakon o braniteljima uvedu odredbe koje će omogućiti da više nitko ne može dobivati ono što mu pripada prema međunarodnom državnom ugovoru", kazao je bivši pomoćnik ministra branitelja Pero Kovačević.

Nađ podsjeća da Zakon o pravima branitelja u Članku 9. propisuje da niko ne može imati ista prava u dvije države. Za eventualnu zastaru, tvrde u Ministarstvu branitelja, naći će rješenje.

„Ako bude potrebe onda ćemo ići u izmjene zakona u kojima ćemo utvrditi temelj za takvo postupanje. Ali nećemo ići preko koljena i eventualno otvoriti mogućnost za nove tužbe. To Republici Hrvatskoj stvarno ne treba", kaže Nađ.

Hrvatska je već bila suočena s više od stotinu tužbi pripadnika HVO-a, koji su tražili isplatu invalidnine i dodataka.

Dosad im je, prema podacima Ministarstva, isplaćeno više od pet miliona eura.

U međuvremenu, hrvatska Vlada rješenja je proglasila ništavnim, izmijenivši Zakon o pravima branitelja.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.