Hrvatska: Još ništa od slika na cigaretama

Europska unija Hrvatsku kao jednu od zemalja članica obvezuje da do petka izmijeni Zakon o ograničavanju dostupnosti duhanskih proizvoda.

Kutije cigareta po novom bi na sebi trebale imati dramatične fotografije s posljedicama pušenja. Što se još mijenja nije poznato jer Hrvatska Zakon unatoč roku još nije donijela.

Šarena pakiranja, različite veličine i okusi – umjesto primamljive, cigarete bi trebale biti odbojne. Upravo to se želi postići takvim slikama.

“Neće me odvratiti jer ja ne uvlačim, tek toliko da nešto”, kaže pušač Smajo i dodaje da bi njega od pušenja odvratila cijena.

Visoka kazna krajnja mjera

“Ako bi mi bilo jako štetno za zdravlje…a trenutno nemam poteškoća tako. Od pola kutije dnevno mi za sada neće biti ništa”, kaže Marija, također pušačica.

Prema novim pravilima, upozorenja i slike moraju zauzimati trećinu kutije. Zabranjuju se svi dodatni okusi, light cigarete, a od 2020. i mentol. Izmjene moraju postati dio zakona, na što obvezuje Direktiva EU.

“Do usklađivanja s direktivom Hrvatskoj su ostala dva dana. No, izmjene zakona ne da nisu blizu saborskih klupa, već još nisu izašle ni iz Vladine procedure”, izvještava iz Zagreba reporterka Al Jazeere Ana Mlinarić.

Resorni ministar o tome nije htio govoriti. Suzdržani su i u njegovu uredu, otkuda je stigao tek pisani odgovor.

“Nacrt prijedloga Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda je trenutno u proceduri na Vladi RH”, stoji u odgovoru Ministarstva zdravlja.

Iako se spekuliralo da bi Hrvatska zbog kašnjenja mogla platiti visoke kazne, iz Ureda Europske komisije u Hrvatskoj navode da je to tek krajnja mjera. No, svakako će tražiti pojašnjenje.

Od potencijalnih problema zbog kašnjenja donošenja Zakona, više od države strahuju proizvođači duhanskih proizvoda.

“Potrebna su znatna ulaganja koja se mjere u milijunima eura da bi se proces proizvodnje uskladio s novim zakonskim odredbama koje se tiču pakiranja i formata kutija. U potpunu prilagodbu možemo krenuti tek kada budemo znali konačan tekst spomenute regulative. Stoga nas brine i vrijeme koje ćemo imati na raspolaganju kako bismo proveli sve potrebne promjene”, priopćili su iz Tvornice duhana Rovinj.

U Hrvatskoj cigarete tri puta jeftinije od ostatka EU

Ove promjene su isključivo radi smanjenja broja pušača – u Hrvatskoj je to svaki treći stanovnik stariji od 16 godina. Puše u prosjeku kutiju i pol cigareta, a na njih potroše više od 1.000 eura godišnje.

Broj pušača u porastu je među mladima i ženama. A sve je češći uzročnik smrtnosti – kod muškaraca prvi na listi, a kod žena na trećem mjestu.

“Od posljedica pušenja umre u Hrvatskoj više od 9.000 ljudi, što je velik broj, a o zdravstvenim troškovima ima jedan podatak iz Zavoda za zdravstveno osiguranje da se radi o milijardu i pol kuna troška koji otpada na pušače. U to spadaju teška privremena radna nesposobnost, lijekovi, bolničko liječenje, ambulantna liječenja, pretrage”, navodi Boris Gracin Zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

Prije od dramatičnih fotografija, kažu pušači, od pušenja bi ih odvratila visoka cijena cigareta. U Hrvatskoj koštaju tri eura, što je i dalje tri puta jeftinije nego u drugim zemljama EU.

Izvor: Al Jazeera