Hrvatska ključni partner za put BiH u NATO

Bosna i Hercegovina bila je u središtu razgovora američke državne tajnice Hillary Clinton i šefice diplomatije Hrvatske Vesne Pusić održanih u State Departmentu u srijedu.

Kako je izvijestio dopisnik Al Jazeere iz Washingtona Ivica Puljić, Clinton je kazala da „Hrvatska najviše može pomoći bh. vladi da krene bržim korakom prema NATO savezu“.

„O tome će se govoriti na samitu NATO-a u svibnju u Chicagu“, kazao je Puljić.

Riječi podrške

“Mi snažno podupiremo mnoge važne korake koje je Hrvatska poduzela kako bi postala čvrsti dio transatlanske zajednice“, rekla je Clinton.

„Pozdravljamo napredak ka Evropskoj uniji i čelnu ulogu koju Hrvatska ima u regiji. Radit ćemo zajedno na rješavanju daljnjih izazova”.

Nakon susreta, Pusić je izjavila da američko-hrvatski odnosi nikada nisu bili bolji.

Dogovarano je i proširenje zajedničke saradnje u Afganistanu gdje bi se, osim vojne komponente, trebalo sarađivati i oko obrazovanja mladih žena u toj zemlji.

Pusić je pozvala američku državnu tajnicu da dođe na Hrvatski samit koji se u junu održava u Dubrovniku.

Prekogranični projekti

Pusić je kazala da BiH jedino s Hrvatskom ima mogućnost sudjelovanja u prekograničnim projektima koji se mogu finansirati iz evropskih fondova.

„To je instrument koji treba koristiti, to je instrument koji društvo prepoznaje da ima neke koristi, jer su to konkretne stvari. Mislim da nema ništa što se može ili treba raditi s hrvatske strane s Bosnom i Hercegovinom što nije partnerski“.

„Mi tu niti hoćemo, niti možemo, niti želimo postavljati u neku patronizirajuću poziciju, ali želimo raditi kao partneri. Mislim da imamo i nove šanse obzirom na naš status oko Europske unije i mislim da imamo upotrebljiva znanja”, zaključila je Pusić.

Upitana o stavu Hrvatske o kandidaturi šefa diplomatije Srbije Vuka Jeremića za mjesto predsjednika Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, Pusić je ponovila raniju izjavu da je ta kandidatura došla prekasno.

Kazala je da se Jeremić kandidirao nakon što je Litva, kao druga zemlja iz grupacije istočnoevropskih zemalja najavila svoju kandidaturu 2004. godine, a započela pregovore oko podrške prije malo manje od godinu.

„Hrvatska je u tom procesu, u dogovoru s Litvom dala svoju podršku, i svoje riječi se drži“, kazala je Pusić.

Izvor: Al Jazeera