Hrvatska korak bliže ulasku u eurozonu

Hrvatska zadovoljava kriterije po inflaciji i dugoročnim kamatama (EPA)

Hrvatska zadovoljava dva od pet kriterija potrebnih za ulazak u eurozonu, kaže se u Izvještaju o konvergenciji za 2014. godinu, koje je u srijedu objavila Evropska komisija.

Za ulazak u eurozonu razmatraju se sljedeći kriteriji: inflacija, koja ne smije biti viša od 1,5 posto od stope inflacije u tri zemlje članice s najnižom inflacijom, budžetski deficit, koji treba biti ispod tri posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), javni dug, koji mora biti ispod 60 posto BDP, dugoročne kamate, koje ne smiju biti više od dva posto iznad stope koje imaju tri zemlje članice s najnižim kamatama i stabilnost kursa, koji podrazumijeva učestvovanje u Evropskom kursnom mahanizmu.

Taj kriterij od osam zemalja ispunjava samo Litvanija, koja preuzima euro početkom sljedeće godine.

Hrvatska zadovoljava kriterije po inflaciji i dugoročnim kamatama, a također je, jedina uz Litvaniju, koja zadovoljava kriterij zakonodavne usklađenosti s Evropskom monetarnom unijom.

Uvesti euro

U Izvještaju o konvergenciji ocjenjuje se stepen pripremljenosti za prelazak na euro onih zemalja članica EU-a koje su još izvan eurozone, a koje po Ugovoru trebaju pristupiti Ekonomskoj i monetarnoj uniji, koja dijeli zajedničku valutu.

Izvještaj o konvergenciji za 2014. odnosi se na osam zemalja članica: Bugarsku, Češku, Hrvatsku, Litvaniju, Mađarsku, Poljsku, Rumuniju i Švedsku.

Komisija je ocijenila da Litvanija u potpunosti zadovoljava sve kriterije i ona bi trebala ući u eurozonu 1. januara iduće godine, dok od ostalih sedam zemalja nijedna ne ispunjava sve kriterije.

Sve zemlje članice, osim Velike Britanije i Danske, dužne su uvesti euro čim ispune uslove za to. Do sada je u eurozoni 18 zemalja članica, a još osam zemalja je ostalo izvan tog kruga.

Izvor: Agencije