Hrvatska: Merčepu ukinut pritvor

Ratni zapovjednik policijske jedinice, kome se sudi za ratne zločine nad srpskim civilima, u pritvoru je od 10. decembra 2010. godine (Pixsell)

Vrhovni sud Hrvatske ukinuo je rješenje o produženju pritvora Tomislavu Merčepu, ratnom zapovjedniku policijske jedinice, kome se sudi za ratne zločine počinjene nad srpskim civilima, a koji je u pritvoru od 10. decembra 2010. godine.

Merčep je optužen za zločine počinjene protiv srpskih civila, odnosno za hapšenje 52 osobe i mučenje i ubijanje 43 lica sa područja Zagreba, Kutine i Pakraca.

U odluci Vrhovnog suda, o kojoj će vanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda raspravljati u četvrtak, navodi se da se o uslovima Merčepovog pritvaranja mora izjasniti i zatvorska bolnica u zagrebačkom kvartu Dubrava, u kojoj se nalazi zbog lošeg zdravstvenog stanja.

Merčep je, zbog zdravstvenih problema, većinu pritvora proveo u bolnici, a nekoliko puta je o svom trošku, pod kontrolom pravosudne policije, premještan u Banju, gdje je sredinom 2011. godine primio optužnicu.

Dva moždana udara

Zatvorska bolnica nije ustanova koja zadovoljava uslove medicinske brige koja je Merčepu potrebna, pa bi to mogao biti jedan od razloga da mu se već ove sedmice pritvor ukine.

Merčep je imao dva moždana udara, a sudski vještaci ustanovili su da je sposoban za suđenje, pod uslovom da se svakih 45 minuta napravi pauza i da se obezbijedi prisustvo ljekara.

Rješenje o ukidanju pritvora dolazi u momentu kad ima sve više svjedoka koji potvrđuju da je Merčep zapovjedao i imao glavnu ulogu u jedinici koja se proziva za umiješanost u brojne zločine i koja je imala sjedište u selu Pakračka Poljana i u paviljonu 22 Zagrebačkog velesajma, gdje je držala i zatvorene civile.

Merčep nije optužen za odvođenja i likvidacije više desetina srpskih civila u ljeto 1991. godine u Vukovaru, znatno prije početka ratnih dejstava oko grada.

Izvor: Agencije