Hrvatska: Ministarstvu zdravstva uručeno 400 bolnih svjedočanstava žena

Roda, Ministarstvo zdravstva, Svjedočenje, Žene
Izvršna direktorica Roda Ivana Zanze istaknula ja kako se u sakupljenim slučajevima radi o rodno uvjetovanom nasilju nad ženama (Al Jazeera)

Hrvatski ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u ponedjeljak da će u Ministarstvu zdravstva provjeriti svjedočanstava 400 žena o negativnim iskustvima iz hrvatskih bolnica, koja su mu uručile predstavnice udruge Roda, te da će sankcionirati sve nepravilnosti.

“Uvažavamo primjedbe i provjerit ćemo sve podatke u svakom slučaju. Ono što je najpotrebnije hrvatskoj državi i hrvatskoj naciji su djeca i sve ćemo učiniti da trudnice i djeca budu zaštićeni. Bilo koja nepravilnost će se sankcionirati, nikoga nećemo štititi”, rekao je Kujundžić novinarima nakon sastanka s predstavnicima Roda.

Najavio je da prve rezultate zdravstvene inspekcije, koja će krenuti u nadzor po bolnicama, očekuje za 10 do 20 dana. 

“U nadzor će se ići kao i do sada, gdje god imamo konkretnu dojavu ići će se. Ono što ćemo posebice napraviti, to smo se dogovorili, jest informacija i edukacija trudnica, što sve mogu dobiti preko HZZO-a, kako ne bi dolazilo do zlouporaba”, kazao je Kujundžić.

Pozvao je trudnice i druge pacijente da prijave nezakonite radnje te dodao kako će se u nadzor ići čim dobiju imena bolnica, liječnika i ordinacija, a inspekcija će izlaziti i po anonimnim prijavama.

“Neće se sve moći preko noći promijeniti, ali mislim da svi zajedno možemo sustavno mijenjati ako ćemo sankcionirati sve nepravilnosti koje se događaju”, rekao je Kujundžić.

Svjedočanstva 400 žena

Komentirajući slučaj Mostove saborske zastupnice Ivane Ninčević Lesandrić, čija je izjava o kiretaži bez anestezije u KBC-u Split pokrenula cijelu akciju, rekao je kako i među zdravstvenim djelatnicima može biti neprimjerenih ispada i to treba sankcionirati.

“Ja sam odmah te noći odjurio u Split. Već ujutro sam imao sastanak s upravom bolnice, a nakon toga su oni imali sastanak sa stručnim vijećem i predstavnicima klinike, gdje je analiziran konkretan slučaj i oni su rekli o tome što imaju. Oni su to rekli i oni stoje iza toga, a za detalje trebate njih pitati”, rekao je.

Daniela Drandić iz udruge Roda izvijestila je da su dogovorili novi sastanak u Ministarstvu zdravstva za desetak dana.

Na današnjem sastanku iznijeli su niz tema i Kujundžića upozorili na ilegalno naplaćivanje trudničkih pregleda.

“Ministar je rekao kako to nije prihvatljivo i da nešto treba poduzeti da se to spriječi”, rekla je Drandić.

Predstavnice udruge Roda u prije sastanka su hrvatskom Ministarstvu zdravstva uručile 400 svjedočanstava žena koje su doživjele neugodna iskustva u hrvatskim bolnicama.

“Nosimo sa sobom 400 svjedočanstva žena koje su doživjele neku vrstu nasilnog, odnosno bolnog postupka prije nakon ili za vrijeme poroda“, izjavila je Daniela Drandić iz udruge Roda novinarima pred Ministarstvom zdravstva.

Ministar Milan Kujundžić ustvrdio je u četvrtak da se takvi postupci u Hrvatskoj ne događaju.

Drandić je rekla da su sakupili 400 svjedočanstva žena koje dokazuju da to nije istina, rekla je Drandić.

“Ovo je istina, ovo su priče 400 žena koje su nam se u samo dva i pol dana javile, ovo nije prvi da govorimo o tome, ali se nadam da je zadnji i da će se nešto po tom pitanju poduzeti”, poručila je Drandić, prenosi Hina.

Istup zastupnice Mosta pokrenuo akciju

Izvršna direktorica Roda Ivana Zanze istaknula ja kako se u tim slučajevima radi o rodno uvjetovanom nasilju nad ženama.

“Nažalost, na ženama je da uvjeravaju institucije da se to dogodilo”, rekla je Zanze.

Akcija je pokrenuta nakon izjave Mostove zastupnice Ivane Ninčević Lesandrić u Hrvatskom saboru za vrijeme rasprave o izglasavanja nepovjerenju ministru zdravstva Milanu Kujundžiću, da su joj u KBC-u Split obavili kiretažu bez anestezije.

To su iz splitske bolnice opovrgnuli tvrdeći da se radilo o drugom zahvatu, vakuumskoj aspiraciji, te da se svakoj pacijentici u takvim slučajevima nudi opća ili lokalna anestezija.

Brojne su žene nakon svega toga svoja neugodna iskustva počele objavljivati i na društvenim mrežama.

Izvor: Agencija