Hrvatska ministrica: Jačanje susjedskih odnosa

Hrvatska će nastaviti raditi i na rješavanju otvorenih pitanja sa Srbijom, najavila ministrica (EPA)

Nova hrvatska ministrica vanjskih i evropskih poslova Marija Pejčinović Burić potvrdila je da će Hrvatska vlada zadržati kontinuitet u vanjskoj politici s naglaskom na razvijanju dobrosusjedskih odnosa i rješavanju otvorenih pitanja sa zemljama u regiji, u izjavi za Dnevnik HRT-a.

Hrvatski sabor potvrdio je u ponedjeljak Mariju Pejčinović Burić za novu ministricu vanjskih i evropskih poslova, čime je okončana rekonstrukcija i prva velika kriza vlade premijera Andreja Plenkovića. Pejčinović Burić zamijenit će na dužnosti Davora Ivu Stiera, prenosi agencija Hina.

U izjavi za centralni Dnevnik HRT-a, nova ministrica vanjskih poslova najavila je da će prva država koju će posjetiti biti Bosna i Hercegovina gdje će učestvovati na zajedničkoj sjednici Hrvatske vlade i Vijeća ministara BiH.

To će biti prilika za razgovor o raznim otvorenim pitanjima i daljnjoj saradnji, a potpisat će se i nekoliko ugovora, kazala je ona.

Otvorena pitanja sa Srbijom

Nastavit će raditi i na rješavanju otvorenih pitanja sa Srbijom.

“Srbija je druga zemlja u našem okruženju s kojom imamo dosta otvorenih pitanja, od granice do nestalih, do pitanja jurisdikcije (za ratne zločine) koju oni imaju a mi ne priznajemo, itd. Mislim da trebamo početi rješavati otvorena pitanja”, kazala je, najavivši da će se uskoro nastaviti s radom na rješavanju pitanja granice.

“Uskoro ćemo formirati komisiju za granicu koja je prekinuta od strane Srbije prije šest, sedam godina. Mislimo da je sada došlo vrijeme da počnemo ponovno razgovarati o tom pitanju. Važno nam je da se rješavaju pitanja nestalih. Mislimo da je to humanitarno pitanje”, kazala je.

“Mislim da su problemi brojni, ali da ima tema u kojima možemo napraviti korake”, kazala je hrvatska ministrica.

U pogledu najave Stalnog arbitražnog suda u Den Haagu da će 29. juna donijeti odluku o morskoj granici sa Slovenijom, ministrica je istaknula da je za Hrvatsku taj postupak formalno-pravno završen.

“Za nas je najvažniji trenutak onaj čas kada je Hrvatski sabor donio odluku da prekidamo taj postupak koji je nažalost kompromitiran do te mjere da se nije mogao nastaviti dalje”, kazala je.

“Naš Ustav kaže da Hrvatski sabor odlučuje o granicama. Prema tome za nas nema dvojbe oko toga je li taj proces kontaminiran i završen”, rekla je dodajući kako je Hrvatska o tome obavijestila sve članice UN-a i Sloveniju i s te strane ne očekuje nikakve probleme.

Na pitanje hoće li ta odluka pogoršati odnose sa Slovenijom, izrazila je nadu da neće.

“Nadamo se da neće. (…) Mi ćemo napraviti sve da pripremimo naše partnere i ostale koji su nam važni, da ih informiramo o našem stavu”, kazala je.

Saradnja s Rusijom

Ministrica je najavila i jačanje saradnje s Rusijom, podsjetivši da je premijer Plenković za ambasadora u Moskvu poslao jednog od ponajboljih hrvatskih karijernih diplomata, Tončija Staničića.

“Sigurno je stav vlade i bit će stav MVEP-a da prema Moskvi otvaramo kanale suradnje. Mi ne moramo misliti isto da bismo surađivali.”, kazala je.

“Suradnja je zadnjih desetak godina bila na vrlo niskim granama. Vjerujemo da je sad vrijeme, bez obzira na razlike u nekim pitanjima, da počnemo ozbiljniju suradnju u gospodarstvu i nekim drugim područjima”, dodala je.

Izrazila je uvjerenost da će uskoro biti riješeno i pitanje rotacije drugih ambasadora.

Podsjetila je da Hrvatska ovaj mjesec završava jednogodišnje predsjedanje Procesom saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP), te da se 1. jula , 12. put zaredom, održava tradicionalna međunarodna konferencija Dubrovnik Forum koja će biti posvećena temi “Jadransko-mediteranska saradnja i sigurnost u jugoistočnoj Evropi”.

Pejčinović Burić je potvrdila kako se hrvatska vanjska politika neće mijenjati.

Istakla je da će MVEP pod njenim vodstvom nastaviti intenzivno raditi na jačanju saradnje sa zemljama jugoistočne Evrope, kao i na afirmiranju hrvatskog mediteranskog identiteta i srednjoevropske dimenzije.

Izvor: Agencije.