Hrvatska ministrica: ‘Predložit ćemo ograde na Istanbulsku konvenciju’

Nasilje, Žena
Nasilje pogađa žene svih uzrasta, iz svake grupe prihoda i iz svake oblasti u zemlji, kaže se u studiji (Al Jazeera)

Nakon što je hrvatski premijer Andrej Plenković u četvrtak najavio da će se Istanbulska konvencija za dva tjedna naći na sjednici Vlade, ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić izjavila je da će Vlada, vezano za njezino usvajanje, predložiti dokument koji sadrži dozvoljene ograde i posebne izjave u kojima će se poštivati one vrednote za koje se Hrvatska svojim Ustavom opredijelila.

Murganić je podsjetila kako je Istanbulska konvencija već dugo u pripremi za usvajanje i da je prošla javnu raspravu, iz koje se vidi da o nekim njezinim člancima u hrvatskoj javnosti postoje različita mišljenja. 

“Iz toga razloga smo obazrivi i iz toga razloga radimo na jednom dokumentu u kojem ćemo biti jasno opredijeljeni. Usvojit ćemo, odnosno predložiti zakon u kojem će se određene ograde moći ugraditi. Isto tako, i posebne izjave u kojima ćemo poštivati one vrednote za koje se RH sa svojim Ustavom opredijelila. S druge strane, ostat ćemo na čvrstom stajalištu da od nasilja štitimo sve naše građane”, kazala je Murganić. 

Murganić nije pojasnila o kojim se “ogradama” radi. 

Rekla je kako su u javnoj raspravi dobili dosta različitih tumačenja pojedinih članaka Konvencije, kao i različitih tumačenja vezanih za rod i rodnu ideologiju, koji su, kako je rekla, u tekstu Konvencije spomenuti u dva članka.

Insistiranje na dokumentu u skladu s ustavnim vrednotama

“Mi ćemo inzistirati da se usvoji dokument koji neće biti suprotan našim ustavnim vrednotama”, rekla je.

Naglasila je kako su još u procesu usuglašavanja s koalicijskim partnerima, a prijedlog dokumenta koji sadrži dozvoljene ograde bit će predstavljen na Vladi.

Protivnici ratifikacije Konvencije tvrde da je to uvođenje rodne ideologije, pa se konzervativne udruge tomu protive, dok zagovornici kažu da te tvrdnje predstavljaju obmanu javnosti i tvrde da taj dokument štiti žene od nasilja.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izrazio je u četvrtak, na Međunarodni dan žena, uvjerenost da će se Istanbulska konvencija za dva tjedna naći na sjednici Vlade, nakon čega će biti upućena u Hrvatski sabor na ratifikaciju.

Povodom Međunarodnog dana žena premijer se na početku sjednice Vlade osvrnuo na ratifikaciju Konvencije o zaštiti žena od nasilja i nasilja u obitelji (tzv. Istanbulske konvencije) Vijeća Europe, te istaknuo da je pri kraju kompletna procedura za njezino upućivanje na Vladu.

“Procedure su provedene, kao i javna rasprava”, rekao je Plenković te dodao kako misli da sve dileme koje postoje u vezi s njezinom ratifikacijom nisu takvog karaktera da ne bi mogle biti premoštene.

“Najvažnije je da se koncentriramo na bit te konvencije, a to je zaštita od nasilja”, poručio je i pozvao da se gleda na suštinu te konvencije, te koje su je sve države ratificirale i koje stranke podržale.

Pokušaji skupljanja bodova

“Mislim da ćemo u racionalnoj raspravi pronaći najbolje rješenje, a mehanizme koji u toj konvenciji postoje da će povećati razinu zaštite prava žena i razinu zaštite od nasilja u obitelji”, rekao je Plenković, kako prenosi Hina.

S obzirom na to da je tema ratifikacije Istanbulske konvencije bila prošlih dana vrlo aktualna u javnosti i Hrvatskom saboru, Plenković je rekao kako brojne političke stranke na različite načine pokušavaju skupljati bodove na tom pitanju.

Posebno se osvrnuo na Socijaldemokratsku partiju (SDP), za koju je rekao da je imala dvije godine za ratifikaciju konvencije, a sada, kad nije na vlasti, glavni je kritičar zbog toga što još nije ratificirana.

Dodao je kako njegova Vlada ima najviši udjel žena u proteklih 28 godina hrvatske države.

Nakon što je premijer Andrej Plenković u četvrtak najavio da će Istanbulska konvencija uskoro naći na sjednici Vlade, nakon čega će biti upućena u Sabor na ratifikaciju, saborski zastupnik HRAST-a Hrvoje Zekanović najavio je da će pokrenuti raspisivanje referenduma kojim bi se spriječila ratifikacija tog, kako je rekao, “iznimno spornog” dokumenta.

HRAST za raspisivanje referenduma

“HRAST od ovoga trenutka okuplja sve pojedince i političke opcije, udruge civilnog sektora u svrhu raspisivanja referenduma na temu Istanbulske konvencije”, kazao je Zekanović novinarima u Saboru, istaknuvši da će pokušati u sljedećih nekoliko tjedana pokrenuti građanski referendum kojim bi se zaustavila ratifikacija Istanbulske konvencije.

Zekanović je uvjeren da će tu inicijativu podržati i pridružiti im se i neki zastupnici HDZ-a.

“Bitno nam je da narod kaže što misli o ovom dokumentu”, istaknuo je.

Upitan ima li smisla potrošiti novac na referendum o Istanbulskoj konvenciji, Zekanović je ustvrdio da je to “smiješno, jer demokracija i volja naroda nemaju cijenu”.

Zekanović je siguran da referendum neće pokazati da su građani za ratifikaciju Istanbulske konvencije. “Ja sam spreman riskirati. To se sigurno neće pokazati. Kao i prošli put, kada nismo imali podršku medija, uspjeli smo, uspjet ćemo i ovaj put. Hrvatski narod, bez obzira na to koliko neki ignorirali njegovu volju, itekako dobro razmišlja i osjeti kada je za njega nešto bitno”, zaključio je Zekanović.

‘Najbolji poklon za Dan žena’

Zastupnica Hrvatske narodne stranke (HNS) iz vladajuće koalicije Marija Puh izrazila je “iznimno zadovoljstvo” premijerovom objavom da će Istanbulska konvencija uskoro doći u Sabor.

“To mi je danas definitivno najbolji poklon za Dan žena”, rekla je.

Dodala je da HNS inzistira na ratifikaciji Istanbulske konvencije sve vrijeme i da se veseli raspravi u Saboru o samom sadržaju i Istanbulskoj konvenciji.

Parlamentarna oporba, na inicijativu GLAS-a i Istarskog demokratskog sabora (IDS), okupila se u srijedu kako bi u parlamentarnu proceduru uputila interpelaciju o ratifikaciji Istanbulske konvencije.

Anka Mrak Taritaš pojasnila je da interpelacijom žele postići da predsjednik Sabora u roku 15 dana od zaprimanja zahtjeva, kako nalaže procedura, proslijedi zahtjev Vladi, a da se Vlada u roku 15 dana, kako propisuje Poslovnik, izjasni o Istanbulskoj konvenciji.

Izvor: Al Jazeera i agencije