Hrvatska na slovenske kazne ribarima odgovorila jednako

Piranski zaljev, Savudrijska vala
Prema arbitražnoj odluci, Sloveniji bi pripalo više od dvije trećine Piranskog zaljeva / Savudrijske vale (Al Jazeera)

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u subotu je izrazila žaljenje zbog slanja slovenskih kazni hrvatskim ribarima, naglasivši kako je riječ o neodgovornom ponašanju Slovenije zbog kojeg može doći do eskalacije stanja.

Komentirajući odluku hrvatske policije koja je uslijedila, za upućivanje kazni slovenskim ribarima koji su prešli crtu razgraničenja u Piranskom zaljevu/Savudrijskoj vali, rekla je kako je Hrvatska odgovorila istom mjerom, na jedini način kojim u međunarodnom pravu može napraviti – reciprocitetom.

 Potrebno je, ponovila je predsjednica Hrvatske, nastaviti razgovore kako bi se riješilo pitanje granice.

 “Nažalost, nisam htjela da do toga dođe, jer to je neodgovorno ponašanje, početi slati kazne, a da se nije postigao dogovor. Hrvatska neprestano zagovara da razgovaramo, da se dogovorimo, dali smo i prijedloge rješenja za koje držim da bi mogli biti Sloveniji prihvatljivi. Ovo može samo eskalirati stanje i naravno nije dobro da se u sve to uvlače naši i slovenski ribari, da u konačnici građani na terenu stradaju radi toga”, kazala je Grabar-Kitarović.

Hrvatska policija u Piranskom zaljevu/Savudrijskoj vali zabilježila je osam slovenskih ribara koji učestalo prelaze državnu granicu izvan graničnog prijelaza bez odobrenja te će na njihove adrese uputiti prekršajne naloge, izvijestili su u subotu iz hrvatskog Ministarstva unutarnjih poslova. 

Iz MUP-a dodaju kako je “policija utvrdila sve okolnosti počinjenja prekršaja i prikupila sve dokaze za pokretanje odgovarajućih prekršajnih postupaka iz domene Zakona o nadzoru državne granice i uputit će slovenskim prekršiteljima prekršajne naloge na njihove adrese, a sukladno Provedbenoj uredbi 404/2011 zatraženi su podaci za pokretanje postupaka iz domene ribarstva”.

“Sukladno Prekršajnom zakonu, provest će se dostava, a tijekom postupka, ukoliko se izrečena kazna ne plati, pravomoćno dovršeni postupak može imati za posljedicu i primjenu mjera u posebnim slučajevima po istome zakonu, uključivo i postupanje policije prema okrivljenicima prilikom prelaska državne granice”, poručuju iz MUP-a.

Hrvatska je policija tako reagirala na priopćenje slovenske policije koja je također objavila da je poslala prvih 14 kazni hrvatskim ribarima iz Savudrije i Umaga te da će idućeg tjedna nastaviti na sličan način provoditi zakon.

Hrvatska je u subotu uputila diplomatsku notu Sloveniji zbog kazni koje je poslala hrvatskim ribarima zbog ribarenja u spornom dijelu Piranskog zaljeva/Savudrijske vale i najavila da će odgovoriti na jednak način.

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova zbog toga je uputilo diplomatsku notu slovenskom veleposlanstvu u Zagrebu, tvrdeći da su ribari bili “u hrvatskim područjima mora”.

Ribari još nisu primili kazne

“Hrvatska strana će zbog ovih pokušaja jednostrane provedbe kompromitirane i za Hrvatsku neprihvatljive arbitražne odluke od strane državnih vlasti Slovenije, u cilju zaštite svojeg teritorija biti prisiljena odgovoriti na jednaki način”, stoji u priopćenju.

Na Zrinjevcu smatraju da slovenska najava daljnjeg provođenja mjera predstavlja ponašanje koje nije u duhu dobrosusjedske suradnje i europskih vrijednosti te kojim se u rješavanje otvorenog pitanja granice pokušavaju uvući građani pa i ribari koji žive i rade uz tu granicu.

“MVEP podsjeća da dvije države članice EU i NATO imaju odgovornost da u duhu međusobnog poštovanja otvorena pitanja rješavaju mirnim putem, bez poduzimanja jednostranih mjera te još jednom poziva slovensku stranu na nastavak dijaloga o otvorenom graničnom pitanju”, stoji u priopćenju.

Predsjednik Ceha ribara Istarske županije Robert Momić potvrdio je u subotu za agenciju Hina kako nijedan istarski ribar nije dobio kaznu od Slovenije zbog navodnog “nedopuštenog prelaska slovenske granice” te ukoliko ih dobiju, shodno dogovoru s hrvatskim ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem, one će biti proslijeđene načelniku sektora za granicu istarske policije.     

“Cijela procedura usklađena je s resornim ministarstvom. Nitko od ribara još na svoju kućnu adresu nije dobio nikakvu kaznu, no ukoliko one dođu, bit će proslijeđene MUP-u i od tog trenutka one postaju briga hrvatskih institucija”, kazao je Momić.

Potpora ministra poljoprivrede

Dodao je i da je i na sastanku u Zagrebu početkom godine ali i na onom od prije par dana u Bašaniji s ministrom Tolušićem dogovoren modalitet ponašanja. 

On je podsjetio kako su savudrijski ribari na oba sastanka dobili potporu resornog ministra da imaju pravo loviti ribu na istom području kao i godinama dosad te kako će svaki ribar svoj posao i dalje moći obavljati u miru i neće trpjeti materijalnu štetu. 

“Mi  i dalje želimo prijateljsku komunikaciju i dijalog sa slovenskom stranom, I dalje ćemo se normalno, kao i dosad, ponašati u Savudrijskoj vali, imajući u vidu da arbitražna odluka nije važeća a jednostrana primjena nije moguća”, poručio je Robert Momić.

Slovenski mediji ranije u subotu objavili su da je Slovenija poslala prve kazne hrvatskim ribarima za koje smatra da love u njenom moru, a idućeg će tjedna nastaviti na sličan način provoditi zakon.

Kako je je navedeno u priopćenju na internetskoj stranici slovenske policije, hrvatskim je ribarima iz Savudrije i Umaga poslano prvih 14 uplatnica za podmirenje kazni, prema zakonu o prekršajnom postupku, “zbog nedopuštenog prelaska slovenske granice“, prenosi Hina.

Odluke o kaznama su poslane fizičkim osobama koje su počinile prekršaj, a ne hrvatskim institucijama, jer se radi o pojedinačnim postupcima.

Početkom idućeg tjedna bit će poslane nove odluke o globama za hrvatske ribare na isti način, objavila je slovenska policija.

Slovenija ne priznaje crtu sredine

Napomenula je da se onima koji ne plate kaznu može zabraniti ulazak u Sloveniju.

Slovenija ne priznaje crtu sredine u Savudrijskoj vali kao privremenu liniju razgraničenja na moru dok se granični prijepor ne riješi, nego tvrdi da joj u skladu s arbitražnom odlukom pripada većina zaljeva.

Dužnosnici u Zagrebu su ribarima još ranije poručili da će država uvijek štititi svoje ribare u Savudriji, jer su oni jamac suvereniteta.

Slovenska strana tvrdi da je od prošlog tjedna započela s implementacijom arbitražne presude, jer je granična linija na moru prema arbitražnom rješenju “jasna” i s točno određenim koordinatama te da Sloveniji pripada 80 posto Savudrijske vale, odnosno Piranskog zaljeva.

Da love u Piranskom zaljevu, kako su to do sada tradicionalno činili godinama, ribari iz Savudrije i iz Umaga, po stajalištu Ljubljane, trebali bi od slovenskih vlasti tražiti posebne dozvole.

Ako do sredine zaljeva budu i dalje plovili bez njih, izdavat će im se rješenja o kazni koja im se mogu naplatiti i kad prijeđu kopnenu granicu i dođu u Sloveniju, stajalište je slovenskih vlasti.

Hrvatska ne priznaje presudu

Arbitražni sud donio je 29. lipnja presudu o granici Hrvatske i Slovenije u kojoj je odlučio da većina Piranskog zaljeva, odnosno Savudrijske vale, pripada Sloveniji te da Slovenija dobije doticaj svojih teritorijalnih voda i međunarodnog mora.

Hrvatska presudu ne priznaje jer je izašla iz arbitražnog procesa, koji smatra kontaminiranim i kompromitiranim.

Zagreb smatra da je arbitražni proces nepovratno kompromitiran i kontaminiran nakon što je otkriveno da su se slovenski predstavnik u Arbitražnom sudu i djelatnica slovenskog Ministarstva vanjskih poslova dogovarali o iznošenju slovenskih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudaca te se Hrvatska povukla iz arbitražnog sporazuma.

Dok Hrvatska inzistira na rješenju problema bilateralnim pregovorima, Slovenija inzistira na njezinoj provedbi i smatra arbitražnu odluku obvezujućom za obje države.

Izvor: Al Jazeera i agencije