Hrvatska najkorumpiranija razvijena zemlja

Prema istraživanju World Justice Projecta, Hrvatska je najkorumpiranija od razvijenih svjetskih zemalja.

Rezultati pokazuju da se zakoni ne provode, građanima nije dostupna pravda, a pojedinci često zloupotrebljavaju svoj položaj za privatne interese.

Iako je borba protiv korupcije tema kojoj politika pridaje veliku važnost, bez obzira na pomake, u Hrvatskoj je ona, čini se, i dalje duboko ukorijenjena, a građani je i dalje gledaju kao normalnu pojavu u društvu, javlja iz Zagreba reporter Al Jazeere Ivan Čorkalo.

Čorkalo ističe kako se koruptivna krivična djela samo radnim danom mogu prijaviti na besplatni broj telefona koji je za građane otvorila policija.

“Dobra je vijest što smo među razvijenim zemljama, loša da smo najlošiji među njima. Ali, ako ćemo biti optimistični, ima još puno prostora za napredak i nadam se da će vlasti iskoristiti taj prostor”, kaže Zorislav Antun Petrović iz organizacije Transparency International Hrvatska.

Svijest građana

Da prostora za napredak ima, upozorio je tokom nedavne posjete Hrvatskoj i Štefan Fule, evropski komesar za proširenje. No, ne zavisi sve od institucija.

“Najvažnija je svijest građana da ne prihvaćaju korupciju kao dio kulture, onda korupciji nema mjesta.Što je svijest građana veća, korupcija je manja i bolji je životni standard”, smatra Petrović.

Neki imaju svijest, ali ne i razumijevanje nadležnih. Na vlastitom je primjeru osjetio je to i  žviždač Robert Matijević.

Godinama je upozoravao na korupciju u hrvatskoj carini, a zbog toga je na kraju dobio otkaz.

“U razvijenim zemljama točno se zna granica dobrog ukusa, da tako kažem i kada se prijeđe, stavlja se točka na i sve prestaje. Kod nas granica ne postoji, samo je nebo granica”, smatra on.

Prema istraživanju Ministarstva pravosuđa, građani imaju vrlo malo povjerenja u vlast.

“Političke stranke, lokalna samouprava, pravosuđe i zdravstvo  četiri su područja koja su prema mišljenju građana najkorumpiranija. Takva se percepcija već godinama ne mijenja”, javio je Čorkalo. 

No, istovremeno, od 1.000 ispitanika tek 11 posto njih bi korupciju i prijavilo, a kao glavni razlog navodi se nepovjerenje da će prijavljeni slučaj biti procesuiran.

U Transparency Internationalu smatraju da Hrvatska trenutno ima dobar zakonski okvir, ali i da se stvari preko noći ne mogu promijeniti.

“Treba dosta vremena da dobar okvir i korisni zakoni uđu u praksu i kroz sustav da se provode”, ističe Petrović.

Izvor: Al Jazeera