Hrvatska: Narodna koalicija ide prema centru

Ostalo je još pet dana do prvih, vanrednih, parlamentarnih izbora u Hrvatskoj. Stranke ulaze u završnicu kampanje.

Al Jazeera predstavlja stranke i koalicije, a današnja priča posvećena je Narodnoj koliciji.

Na ove izbore SDP ide u znatno promijenjenom sastavu.

“Živjela Narodna koalicija s HSS-om, Radić se vratio narodu”, kazao je na skupu predsjednik Socijaldemokratske partije Zoran Milanović.

Željko Lenart iz Hrvatske seljačke stranke je poručio: “U našoj tradiciji 112 godina uvijek smo bili u borbi za malog čovjeka!”

Hrvatska seljačka stranka novi je član ove, lijeve koalicije. Analitičari se slažu da je to pokušaj koalicije skretanja prema centru.

Uspjeh upitan

Politički komentator Darijo Čerepinko sa dozom skepticizma gleda na najvaljeno združivanje SDP-a i HSS-a.

“Upitno je da li će im to uspjeti, s obzirom da ni sami članovi i glasači HSS-a nisu spremni surađivati s SDP-om, izuzev predsjednika i dijela organizacije, a s terena to ne izgleda baš najbolje”, dodaje.

No, članovi koalicije uvjeravaju birače da su najbolji, a jedan od onih koji ne sumnja u uspjeh saradnje je Silvano Hrelja iz HSU-a.

“Našim zajedništvom smo spriječili donošenje štetnih zakona u zdravstvenom sustavu po građane.”

Predsjenik HNS-a Ivan Vrdoljak tim povodom je poručio: “Trajali su onoliko koliko su vjerodostojni.”

Nedovoljno kritični

Bivši premijer i predsjednik SDP-a, Zoran Milanović, koji se bori za novi premijerski mandat, kaže da je privredni rast posljedica rada njegove vlade.

“To nije slučajno i mogu se znojiti i živcirati koliko hoće, mi nismo slučajna vlada, Hrvatska nije slučajna država, ali oni jesu slučajna koalicija i neće pobijediti niti slučajno. Želimo stabilnost, siguran smjer, kraj eksperimenta”, dodaje. 

U predizbornoj kampanji  Narodna koalicija ponajviše govori o grijesima bivše vlade. Ali, Čerepinko smatra da to čine nedovoljno snažno.

„Kad imate vladu, koju javnost smatra jednom od najgorih, gorom od Milanovićeve, a ne napadate ju, ne ističete opasnost od povratka tih istih ljudi na vlast, onda vodite vrlo mlaku kampanju”, jasan je. 

Siguran smjer, kažu u Narodnoj koaliciji, znači nastavak reforme obrazovanja, ponovno zapošljavanje mladih, rast gospodrstva i veće plaće.

U kojem će smjeru krenuti Hrvatska, odlučit će birači, 11. septembra. 

Izvor: Al Jazeera