Hrvatska nosilac, BiH u drugom, a Srbija u trećem šeširu

Reprezentacija Hrvatske 21. marta igra prvu utakmicu kvalifikacija protiv Azerbejdžana (Arhiva)

Hrvatska nogometna reprezentacija bit će nositelj u kvalifikacijama za Euro 2020. godine, BiH će biti u drugom, Srbija u trećem, a Crna Gora u četvrtom bubnju, objavila je UEFA uoči žrijeba koji će se 2. decembra održati u Dublinu, javlja Hina.

Hrvatska je jedan od deset nositelja jakosnih grupa, uz Belgiju, Francusku, Španjolsku, Italiju i Poljska, te finaliste Lige nacija Švicarsku, Portugal, Holandiju i Englesku.

U drugoj jakosnoj skupini će, osim selekcije BiH, biti Njemačka, Island, Ukrajina, Danska, Švedska, Rusija, Austrija, Vels i Češka. 

U kvalifikacijama će nastupiti 55 članica UEFA-e, a četiri ekipe koje će nastupiti na završnom turniru Lige nacija bit će žrijebani na prva mjesta u skupinama od A do D. Te skupine će imati po pet sudionika, a ne šest kako bi se te reprezentacije oslobodile termina u junu za Final Four Lige nacija. 

Igra se u 12 gradova u 12 država

Na Euro 2020. direktno će ići prve dvije ekipe iz svake grupe, a preostala četiri sudionika dat će završni turniri Lige nacija u A, B, C i D razredu.

Tako će četiri reprezentacije koje nisu izborile Euro, dobiti šansu kroz play-off Lige nacija. 

Euro 2020. će se igrati od 12. juna do 12. jula 2020. godine u 12 gradova i 12 evropskih država. Finale će biti u Londonu, a utakmice u Muenchenu, Rimu, Bakuu, Sankt Peterburgu, Bukureštu, Amsterdamu, Dublinu, Bilbaou, Budimpešti, Glasgowu i Copengahenu.

Naslov prvaka brani Portugal.

Izvor: Agencije