Hrvatska obilježava tri godine članstva u EU

Hrvatska je u budžet Evropske komisije uplatila 1,3 milijarde a povukla 1,8 milijardi eura (EPA)

Na današnji dan, prije tri godine, Hrvatska je postala punopravna članica Evropske unije.

Zahtjev za punopravno članstvo podnijela je 2003. godine, a službeni status kandidata za članstvo u EU dobila je godinu kasnije.

Pristupni progovori, koji su trebali početi u martu 2005., odgođeni su, a kao uslov za početak pregovora istaknuta je potpuna saradnja sa Haškim sudom za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije.

Pregovori su službeno otvoreni 3. oktobra 2005. godine, nakon što je glavna haška tužiteljica potvrdila potpunu saradnju Hrvatske sa Haškim sudom.

Prema analizi trogodišnjeg članstva u EU i anketi koju je Hrvatska privredna komora provela među poslodavcima, Hrvatska nije iskoristila prednost početnog efekta pristupanja Uniji.

Značajno zaostaje za stopama iskorištavanja EU fondova, a nivo stranih ulaganja bio je tek 127 miliona eura, što je najniže od 1995. godine.

U tri godine Hrvatska je u budžet evropske komisije uplatila 1,3 milijarde a povukla 1,8 milijardi eura, ostvarivši dobit od 500 miliona eura.

Uvođenje eura

Mnoge zemlje Evropske unije otvorile su svoje tržište rada hrvatskim državljanima, odnosno ukinule radne dozvole. Tako je prošle godine posao u EU našlo više od 50.000 građana Hrvatske.

Također, nekoliko hiljada studenata pronašlo je mogućnost školovanja u nekoj od zemalja Evropske unije putem programa Erasmus.

Hrvatska u ovom trenutku još nije ispunila svoja dva velika evropska cilja. Jedan je uvođenje eura kao nacionalne valute plaćanja, a drugi je ulazak u Schengenski granični prostor.

„Dok se nagađa kako bi Hrvatska mogla ući u Schengen u narednih godinu dana, uvođenje eura će potrajati nešto dulje zato što to zahtjieva ispunjenje kriterija Evropske komisjie koji podrazumijevaju minimalno dvije godine fisklne i makroekonomske stabilnosti u zemlji što je nešto to Hrvatska tek treba dostići“, javlja reporter Al Jazeere Ivan Vrdoljak.

Izvor: Al Jazeera