Hrvatska očekuje rekordne prihode od turizma

Prema podacima HNB-a, prošle godine prihodi od turizma su porasli više od 7 posto, na 7,96 milijardi eura (Pixsell)

Prihodi od turizma u Hrvatskoj ove godine mogli bi premašiti rekordnih osam milijardi eura, navodi se u analizi Raiffeisenbank Austria (RBA).

Ističe se da će rast dolazaka i noćenja turista pozitivno utjecati na hrvatski bruto domaći proizvod (BDP), posebno potrošnju, prenosi Hina.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), u prvih šest mjeseci ove godine u Hrvatskoj je zabilježeno 16,6 miliona noćenja turista, što je 4,4 posto više nego u istom periodu prošle godine.

“Podaci za prvih šest mjeseci potvrđuju naša očekivanja o još jednoj odličnoj turističkoj sezoni. Na nivou cijele godine očekujemo nastavak rasta turističkih noćenja i sedmu godinu zaredom”, navode analitičari RBA.

Rekordna 2015. godina

Nedavno je DZS objavio da je u junu promet u trgovini na malo porastao već 22. mjesec zaredom, što još nije zabilježeno od kada se vode ti podaci.

Osim zbog rasta plaća, navodi se, potrošnja raste i zbog dobrih turističkih rezultata.

“Prihodi turizma, koje evidentira platna bilanca Hrvatske, uz pretpostavku nastavka blago pozitivnih stopa rasta, mogli bi tek ove godine premašiti rekordnih 8 milijardi eura. Iako, nakon rekordne 2015., očekujemo ipak nešto blaže pozitivne stope rasta”, zaključuju analitičari RBA.

Prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB), prošle su godine prihodi od turizma porasli više od 7 posto, na 7,96 milijardi eura.

Izvor: Agencije