Hrvatska: Odbačena ocjena ustavnosti zakona o ‘švicarcu’

Andro Vlahušić
Andro Vlahušić ovom je odlukom izbačen uz utrke na lokalnim izborima idućeg mjeseca (Pixsell)

Ustavni sud Republike Hrvatske nije prihvatio zahtjeve za ocjenom ustavnosti dvaju zakona koji su, u vrijeme vlade Zorana Milanovića, omogućili zamrzavanje tečaja švicarskog franka i konverziju kredita u ‘švicarcima’ u eure.

Ocjenu ustavnosti tražilo je više osoba i osam banaka.

Ustavni sud odluku je donio s devet glasova za, jednim izdvojenim mišljenjem, dok se troje sudaca, koji su u vrijeme donošenja tih zakona bili saborski zastupnici, izuzelo od odlučivanja.

Sud smatra kako su zakoni bili nužni za ostvarenje legitimnih ciljeva, kao što je, primjerice, sprječavanje produbljivanja dužničke krize.

Dubrovački gradonačelnik izbačen iz utrke

Ustavni sud nije prihvatio ni zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o lokalnim izborima, nazvanom ‘Lex Vlahušić’.

Tim je zakonom, koji je predložio Most, zabranjena kandidatura na lokalnim izborima osobama koje su pravomoćno osuđene na najmanje šest mjeseci zatvora za neka kaznena djela, među ostalim i ona protiv službene dužnosti.

Budući da je bivši gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić, uvjetno osuđen upravo na šest mjeseci zbog zloporabe položaja i ovlasti, on je sam podnio zahtjev za ocjenom ustavnosti.

No, Ustavni sud smatra kako je zakon u skladu sa standardima Europskog suda za ljudska prava i Venecijanske komisije.

Vlahušić, kojeg su Dubrovčani dosad dva puta birali za gradonačelnika, unatoč optužnici i tada nepravomoćnoj presudi, ovime je izbačen uz utrke na lokalnim izborima idućeg mjeseca jer se ne može kandidirati.

Vlahušić: Žrtva sam političkog progona

Bivši dubrovački gradonačelnik, nakon što je Ustavni sud potvrdio ustavnost Zakona o lokalnim izborima, kazao je kako je riječ zakonu koji “čuva njegov lik i djelo kao žrtvu političkog progona”.

“Ovo je ‘Lex Vlahušić’, a oni žele sačuvati moj lik i djelo kao žrtvu političkog progona na vrhunskoj razini”, rekao je Vlahušić, ustvrdivši da HDZ i Most koriste “svoju političku moć”.

Upitan hoće li podizati tužbu pred Europskim sudom za ljudska prava, istaknuo je kako je to na njegovim odvjetnicima.

“To će odvjetnici odlučiti, ne ja. Ja se ne žalim nikada. Moj posao je pobjeđivanje. U idućih mjesec i pol dana ćemo pobijediti Most i HDZ i u Dubrovniku”, ustvrdio je Vlahušić.

Izvor: Al Jazeera i agencije