Hrvatska odbila protestne note Srbije

Odluka Vrhovnog suda je uperena direktno protiv srpskog naroda, kaže se u saopćenju MVP-a Srbije (Ivica Galovi? / Pixsell)

Hrvatska neće primati “neprihvatljive” diplomatske note Srbije koja bi se umjesto “neproduktivnog” slanja nota trebala baviti europeizacijom svog društva, poručilo je Ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske nakon protestnih nota iz Beograda.

Hrvatski otpravnik poslova u Beogradu Stjepan Glas odbio je primiti protestne note, ali ih je Srbija “dostavila redovnim putem”, objavilo je Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije.

U Ministarstvu vanjskih poslova Hrvatske ističu da ta država ne dopušta miješanje u njene unutrašnje stvari i neće se spuštati na taj nivo komunikacije.

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije uputilo je ranije u ponedjeljak dvije protestne note Ambasadi Hrvatske u Beogradu – zbog ukidanja presude Branimiru Glavašu, koji je bio osuđen za zločin nad srpskim civilima tokom proteklog rata u Hrvatskoj i podizanja spomenika Miri Barešiću.

Povodom ukidanja prvostepene osuđujuće presude za ratni zločin nad srpskim civilima u Osijeku, izrečene protiv Branimira Glavaša, Ministarstvo je izrazilo protest uz ocjenu da je “odluka Vrhovnog suda neobjašnjiva kako sa pravne tako i sa moralne tačke, kao i da je uperena direktno protiv srpskog naroda”.

„Posledice presude dodatno otežavaju i komplikuju situaciju u kojoj se nalazi srpski narod u Hrvatskoj. Ukidanje presude protiv Glavaša predstavlja jasnu politiku Hrvatske koja rehabilituje ne samo fašističku NDH, već i zločince iz poslednjeg rata. Ovakvo postupanje hrvatskog pravosuđa šalje poruku da je dozvoljeno i normalno nekažnjeno vršenje zločina nad Srbima, čime je pored stalnog govora mržnje otvoren lov na Srbe u Hrvatskoj“, navodi se u saopćenju i dodaje da je “takva politika Hrvatske dovela i do povećanog broja incidenata na etničkoj osnovi protiv pripadnika srpskog naroda”.

‘Moguće pogoršanje statusa Srba’

Ministarstvo navodi kako očekuje od pravosudnih organa Hrvatske da, u ponovljenom postupku i uz postojeće dokaze na osnovu kojih je Branimir Glavaš osuđen u prvom stepenu, postupi na osnovu pravnih propisa Hrvatske „uvažavajući činjenicu da posledice ovakve i sličnih presuda mogu značajno narušiti bilateralne odnose sa Srbijom, kao i dodatno pogoršati status Srba u Hrvatskoj“.

Povodom otkrivanja spomenika Miri Barešiću u Dragama, Ministarstvo je izrazilo protest uz ocjenu da je “podizanje spomenika teroristi osuđenom za mučko ubistvo jugoslovenskog ambasadora u Švedskoj Vladimira Rolovića neprimeren i necivilizacijski akt koji u modernoj Evropi nema presedana”.

“Očekujemo da se Vlada Hrvatske nedvosmisleno ogradi od veličanja osuđenog teroriste i ubice ambasadora Rolovića i time jasno stavi do znanja da ne podržava terorizam koji se u sadašnjem vremenu ponovo dešava, sejući nedužne žrtve“, kaže se u saopćenju, dodajući kako “Republika Srbija očekuje da se taj sramni spomenik ukloni“.

Rat notama između Zagreba i Beograda pokrenut je nakon nedavnog ukidanja presude kardinalu Alojziju Stepincu, kojom su ga bivše komunističke vlasti 1946. osudile zbog saradnje s ustaškim režimom u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Službeni Beograd smatra taj potez rehabilitacijom fašizma i ustaške NDH, a Zagreb je pozvao srbijanske vlasti “da ne koriste rječnik propalog jugoslavenskog komunističkog sistema i agresivne velikosrpske politike iz 90-ih godina”.

Izvor: Agencije