Hrvatska odbila Tunisu izručiti državljanina BiH

Vrhovni sud je zatražio ukidanje istražnog zatvora i Čamdžićevo puštanje na slobodu (Wikipedia)

Hrvatski Vrhovni sud odbacio je zahtjev Tunisa za izručenje državljanina Bosne i Hercegovine Alena Čamdžića, osumnjičenog da je, kao izraelski špijun, umiješan u ubistvo Tunižanina Mohameda Zouarija, inženjera avijacije, navodno povezanog s palestinskim Hamasom.

Sud je naveo u obrazloženju odluke da Tunis nije dao garancije da uhapšeni Čamdžić, ako bude izručen, neće biti suočen sa smrtnom kaznom, prenijela je Hina.

“Nema sumnje da je osumnjičeni optužen za jedan od najtežih zločina, ali ako postoji rizik od smrtne kazne, ekstradicija se ne može odobriti”, saopćio je sud.

Odbivši izručenje, koje je 9. maja odobrio velikogorički Županijski sud, Vrhovni sud je zatražio ukidanje istražnog zatvora i Čamdžićevo puštanje na slobodu.

Inženjer ubijen u Tunisu

Čamdžić je zbog Zouarijevog ubistva uhapšen 13. marta na zagrebačkom aerodromu, na temelju međunarodne potjernice tuniškog Interpola.

Mediji su ranije prenijeli izjavu tuniškog dužnosnika koji je objavio da su identificirali dvojicu osumnjičenika za Zouarijevo ubistvo te da je jedan od njih uhapšen u martu u Hrvatskoj.

Zouari, koji je bio pripadnik vojnog krila Hamasa, ubijen je u decembru 2016. godine blizu svog doma u tuniskom gradu Sfaxu.

Početkom maja Bosna i Hercegovina je odbila izručiti drugog osumnjičenog u istom slučaju.

Izvor: Agencije