Hrvatska opozicija protiv otkupa dionica INA-e

Najveća opoziciona stranka u Hrvatskoj, Socijaldemokratska partija, zatražila je saborsku raspravu o radu Vlade zbog njenih postupaka u namjeri otkupa dionica INA-e od mađarskog MOL-a. 

Opoziciji je neprihvatljiv Vladin model povratka te naftne kompanije u ruke države, jer podrazumijeva privatizaciju 25 posto Hrvatske elektroprivrede. Traže da u novoosnovano Vladino vijeće za pregovore sa MOL-om uključe i opoziciju.

Nakon što je SDP već iznio alternativni plan, novi prijedlog iznijela je i opoziciona Hrvatska narodna stranka.

Zahtjevi opozicije

Traže da država osnuje kompaniju za posebne namjene, čiji bi akcionari – HEP, Republika Hrvatska, domaće banke i privatni ulagači, zajedno otkupili Inu.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić je kazao: “[Andrej] Plenković je najavio da započinje pregovore s MOL-om, a mi zahtijevamo da opozicija bude uključena u te pregovore. Više se nikada u hrvatskoj povijesti ne smije dogoditi da niti jedan premijer dođe u suspektnu poziciju da radi bilo kakav tajni dogovor s Mađarima.”

Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a je rekao: “Svjesni smo kritika na koje možemo naići, da radimo posao Vlade, de facto, ali kao jedna proaktivna i odgovorna opozicija prvi nudimo jasan i razrađen plan cijelog procesa i strategija razvoja i jedne i druge tvrtke”.

Izvor: Al Jazeera