Hrvatska: Petina učenika probala drogu

Najnoviji rezultati istraživanja provedeni u 35 evropskih zemalja pokazuju da srednjoškolci manje piju i puše, ali konzumiranje droga i dalje je zabrinjavajuće. U Hrvatskoj je situacija zabrinjavajuća.

U prosjeku 18 posto učenika izjavilo je da je barem jednom probalo drogu.

Dardan Berisha s 13 godina prvi je put probao drogu i alkohol. “Sve je krenulo s izlascima vikendom i druženjem sa osobama koje su imale iste probleme kao i ja”, kaže Berisha.

„Zapravo, ljude koji nisu znali rješavati svoje probleme. Ali od toga, nekako sve je završilo do ozbiljnih problema, do jedne točke gdje više nisam znao kako rješavati to, kako ići dalje, ne, i u tom trenutku sam prvi put zatražio pomoć“, dodaje.

Već pet godina liječi se u zajednici Cenacolo u Vrbovcu pokraj Zagreba.

Hrvatska iznad evropskog prosjeka

„Ta tema droga i sve te stvari, ovisnost možda općenito, su teme koje suo tabu. To je, nažalost, tako“, iskren je Berisha.

Najnovije istraživanje pokazuje da su srednjoškolci u Hrvatskoj po konzumiranju opijata nešto iznad europskog prosjeka, ali da se situacija stabilizira, kaže Iva Pejnović Franelić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

„U zadnjem istraživanju bilježimo pozitivne pomake vezano uz pušenje i konzumaciju alkohola, no i dalje postoji zabrinutost vezano uz obrazac pijenja koji nazivamo ekcesivnim pijenjem pet i više pića u jednoj prigodi što može biti posebno opasno za mlade koji se u vrlo kratkom roku ispijanjem velikih količina alkohola opiju, odnosno dovedu se u vrlo rizičnu situaciju“, dodaje.

Tako su 33 posto učenika s 15 i 16 godina pušači, a 72 posto ih tvrdi da lako mogu doći do cigareta. Devedesetdva posto ih je probalo alkohol, a 87 posto je izjavilo da do alkohola mogu doći bez većih problema.

Uključiti škole i zdravstvo u rješavanje problema

Prema istraživanju, 20 posto učenika probalo je barem jednom neku vrstu droge, a 42 posto ih misli da je do droge lako doći.

„Problemi u obiteljima, ali i nezadovoljstvo okolinom, tvrde stručnjaci, razlozi su zbog kojih se mladi sve ranije upuštaju u konzumiranje opijata“, izvještava Vanja Gavran, novinar Al Jazeere.

Psihijatar Ante Bagarić upozorava na opasnost konzumiranja droga, posebno naglašavajući prerani ulazak u taj svijet.

„To je opasno. Bilo koje konzumiranje je opasno. Čak postoje brojna izvješća, stotine i tisuće izvješća gdje su mladi ljudi umrli nakon prvog uzimanja. Dakle, osoba kad uzme alkohol ili drogu nalazi se u stanju intoksikacije“, dodaje.

Podaci istraživanja pokazuju, a stručnjaci potvrđuju, da je ovo jedan od većih problema hrvatskog društva, kojim se koordinirano trebaju baviti i obrazovni i zdravstveni sustav.

Izvor: Agencije