Raskol u SDSS-u, Milanović ne može bez Mosta

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović najavila je u četvrtak da će prvu sjednicu 8. saziva Hrvatskoga sabora sazvati za 3. prosinca, a drugi krug konzultacija o davanju mandata za sastavljanje Vlade za 7. prosinca.

Izrazila je pritom zabrinutost činjenicom da su neki od izabranih zastupnika bili izloženi političkim i institucionalnim prijetnjama te pozvala sve političke aktere na punu odgovornost.

“Pozivam sve da poštuju volju birača, zakone Republike Hrvatske, demokratske uzuse i dignitet formiranja vlasti.  Tome u prilog odlučila sam prvo zasjedanja 8. saziva Hrvatskoga sabora sazvati za dan 3. prosinca. Držim da nema potrebe za odugovlačenje, neka se Sabor konstituira i počne sa radom”, zaključila je predsjednica Grabar-Kitarović.

Prema Ustavu, predsjednica mandat za sastavljanje Vlade povjerava osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine svih zastupnika, odnosno za dobivanje mandata potrebna je potpora najmanje 76 zastupnika.

Milanović i Karamarko: Sve ovisi o Mostu

Predsjednik Socijaldemokratske partije i čelnik koalicije “Hrvatska raste”, Zoran Milanović u četvrtak je nakon konzultacija s Grabar-Kitarović na Pantovčaku izjavio da kao kandidat za mandatara vlade ima nedovoljnih  66 potpisa potpore te će stoga nastaviti razgovore s Mostom nezavisnih lista, kojem je poručio – “ne trebate se priklanjati, uključite se”.

U izjavi novinarima nakon konzultacija, Milanović je najavio i da će nastavak konzultacija uslijediti 7. prosinca, a da će predsjednica Grabar-Kitarović prvu sjednicu Hrvatskoga sabora sazvati nekoliko dana prije ustavnoga roka koji je 13. prosinca.

“Sve je jasno za sada; ja kao kandidat za mandatara imam 66 potpisa, a to nije dovoljno. Vidjet ćemo što imaju drugi, tko su drugi kandidati. I idemo dalje s pregovorima, s razgovorima. Sve je jasno za sada, drugi krug konzultacija je 7. prosinca i to je to”, kazao je Milanović dodavši  – “Naravno, bez Mosta ne možemo”.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je u četvrtak novinarima kako je Domoljubna koalicija na konzultacije s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović došla s jako puno vjerodostojnih potpisa, ne želeći precizirati njihov broj, te dodao kako sve ovisi o Mostu s kojim je Domoljubna koalicija bliska u reformskim stajalištima.

“Blizu smo jednog velikog broja potpisa. Sve ovisi o Mostu i oni će presuditi u ovoj priči. Vjerujem da smo bliski u našim stavovima i da smo bliski u reformskim stavovima”, kazao je Karamarko. 

Predsjednik HDZ-a smatra i da će kroz desetak dana pregovori s Mostom biti završeni.

Most nije nikog podržao

Most nezavisnih lista izvijestio je hrvatsku predsjednicu kako u sadašnjem trenutku ne daju potporu za sastavljanje vlade niti jednoj koaliciji –  ni HDZ-ovoj Domoljubnoj niti SDP-ovoj Hrvatska raste, izjavio je na Pantovčaku čelnik Mosta nezavisnih lista, Božo Petrov.

Petrov je novinarima kazao da Most u ovom trenutku ima 16 glasova, dok će “dodatna dva glasa biti odlučena do kraja vikenda”.

“Iznijeli smo stavove kakve s medijima komuniciramo zadnja dva tjedna i to smo potvrdili i predsjednici Grabar-Kitarović. Od jedne i druge strane očekujemo da nam odgovore na dio koji se do sada stručno ispregovarao, a nakon toga na naše zahtjeve koji će biti vrlo skoro dostavljeni, nadam se da će ih prihvatiti obje strane pa ćemo moći sjesti za zajednički stol”, kazao je Petrov.

Izabrani zastupnik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Mirko Rašković, izjavio je u četvrtak popodne na zagrebačkom Pantovčaku da ga više osoba iz njegove stranke politički pritišće u pogledu davanja potpore mandataru vlade te je zbog tih pritisaka od predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović zatražio da ga politički zaštiti.

“Došao sam osobno tražiti pomoć kod predsjednice države”, rekao je Rašković novinarima te potvrdio da on još nikome nije dao potpis potpore za sastavljanje vlade.

Rašković došao sam

Kod predsjednice je Rašković bio nakon potpredsjednika SDSS-a Milorada Pupovca, a novinarima je rekao da je od Grabar-Kitarović tražio političku zaštitu “od pritisaka koji su stvoreni u javnosti”. Rekao je da su pritisci došli iz njegove stranke, ali i izvana.

“Od mene se traži ono što moja savjest ne prihvaća”, rekao je Rašković. “Pritišće me puno njih da preuzmem odgovornost mimo svoje savjesti, mimo odluke svoje stranke, pa i mimo odluke onih birača koji su me birali za zastupnika”, rekao je.

Svoj će potpis, naglasio je, dati onog trenutka kada ‘kao manjinac’ “osjeti da netko ima većinu”.

Potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, izjavio je nakon konzultacija da je SDSS jedinstven i u prvome krugu konzultacija podržava čelnika koalicije Hrvatska raste Zorana Milanovića kao mandatara.

Pupovac je pritom upozorio da su neke stranke prije i nakon parlamentarnih izbora pritiskale SDSS u pogledu tog političkog izbora, no nije rekao koje.

Na pitanje otkud sumnje Karamarka da SDSS nije složan, Pupovac odgovara: ” Ako Karamarko zna nešto više, što ja kao predstavnik stranke ne znam, onda to pitajte njega. Ja o njegovoj stranci ne znam ništa što ne trebam znati”.

Razgovor s Prgometom

Grabar-Kitarović počela je u četvrtak konzultacije s čelnicima parlamentarnih stranaka o davanju mandata za sastav nove vlade.

Ona je odvojeno razgovarala i s izabranim saborskim zastupnikom Dragom Prgometom, koji je u Sabor ušao na listi Mosta nezavisnih lista, a potom osnovao stranku Hrid.

Boris Miletić, predsjednik Istarskog demokratskog sabora (IDS), rekao je nakon konzultacija da su u toj stranci sa svoja tri mandata spremni podržati vladu lijevog liberalnog centra, misleći pritom na SDP i njegovu koaliciju Hrvatska raste.

I zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi izjavio je novinarima nakon konzultacija da će romska nacionalna manjina, kao i drugih 11 manjina koje on zastupa, podržati SDP-ovu koaliciju Hrvatska raste, jer je bivša Vlada za njih učinila najviše.

“Ono što je prošla Vlada učinila romskoj nacionalnoj manjini nije sigurno učinjeno u posljednjih 60 do 70 godina. To je bio i jedan od razloga zbog čega za mandatara podržavamo Zorana Milanovića i SDP-ovu koaliciju Hrvatska raste”, rekao je Kajtazi novinarima.

Lekaj Prljaskaj nije za Milanovića

Kajtazi nije odgovorio na novinarski upit zašto među “manjincima” koji podržavaju Milanovića za mandatara nije i predstavnica albanske nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljaskaj.

Ermina Lekaj Prljaskaj, zastupnica albanske, bošnjačke, makedonske, crnogorske i slovenske manjine, nije htjela dati izjavu, tako da nije poznato koga podržava.

Sedam od ukupno osam zastupnika nacionalnih manjina u srijedu je dalo potpis podrške Zoranu Milanoviću da pokuša sastaviti vladu, a jedina koja nije potpisala takvu izjavu je Ermina Lekaj Prljaskaj.

Činjenicu da nije potvrdila kako će nastupati zajedno s ostalim manjinskim zastupnicima, u Klubu nacionalnih manjina protumačili su kao potvrdu da ne želi biti članica Kluba.

Zbog toga su zaključili kako više ne vrijedi ni njezin potpis na zajedničkom programskom dokumentu svih osam zastupnika manjina od prije desetak dana, na temelju kojega će manjinski zastupnici pregovarati o sporazumu s mandatarom, kada on bude određen.

Čačić za Milanovića

Izabrani zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin izjavio je u četvrtak nakon konzultacija s predsjednicom RH, da su manjine složne te da je sedam zastupnika nacionalnih manjina preliminarne potpise potpore za sastavljanje nove Vlade dalo čelniku koalicije Hrvatska raste Zoranu Milanoviću. 

Izabrani zastupnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladmir Bilek izjavio je u četvrtak na Pantovčaku, nakon konzultacija s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović, kako je preliminarni potpis potpore za sastavljanje nove vlade dao čelniku koalicije Hrvatska raste Zoranu Milanoviću.

Na upit novinara objasnio je da preliminarni potpis ne znači izravno i dizanje ruke u Hrvatskome saboru za Vladu, prenosi Hina.

“Preliminarni potpis ne znači izravno i dizanje ruke u Saboru za vladu, već znači pomoć mandataru da dobije mandat za sastavljanje Vlade”, kazao je Bilek.

Hrvatski demokratski savez Slavonije i Baranje (HDSSB) i Živi zid nisu dali potporu niti jednoj koaliciji, a Narodna stranka – reformista, odnosno njezin predsjednik Radimir Čačić, za mandatara je podržao Zorana Milanovića.

Čačić je predsjednicu izvijestio kako smatra da su novi izbori najgore rješenje u ovom trenutku za zemlju, ne samo zbog cijene, već i zbog ukupne situacije u kojoj se Hrvatska nalazi, rekao je.

Novi ključni uvjet Mosta

No, ako Milanović uz potporu reformista i svih drugih koji su mu je dali, ne uspije formirati parlamentarnu većinu, Čačić je najavio da je spreman, ako desni centar formira većinu, njihovoj vladi dati podršku. 

Most nezavisnih lista, čija je podrška presudna, jutros je pregovore s koalicijama Hrvatska raste i Domoljubnom koalicijom.

Upoznali su ih s najnovijim, kako kažu, ključnim uvjetom – proglašenjem gospodarskog pojasa na Jadranu. HDZ i partneri podržavaju prijedlog, dok SDP-ovu koaliciju zanima zašto su se tek sada sjetili toga. 

SDP-ov pregovarač i ministar uprave Arsen Bauk rekao je nakon današnjih pregovora s Mostom kako su pregovarački timovi razmijenili mišljenja i međunarodne obveze Hrvatske u vezi s proglašenjem isključivog gospodarskog pojasa. “O tome ćemo dalje razgovarati”, dodao je.

Nakon dvosatnog radnog sastanka koji je u središnjici HDZ-a okupio predstavnike te stranke i Mosta na temu reformi kojima Most uvjetuje podršku novoj vladi, poručeno je kako je postignut visok stupanj suglasnosti oko proglašenja isključivog gospodarskog pojasa što, kako je istaknuto, podržavaju obje strane.

Izvor: Al Jazeera i agencije