Hrvatska: Počelo rušenje bespravnih objekata

Akcija rušenja bespravno sagrađenih objekata počela je u Hrvatskoj u utorak, a Ministarstvo graditeljstva će u prvoj fazi srušiti blizu 10.000 objekata koji se ne mogu legalizirati.

Za početak akcije odabran je otok  koji je, zbog divlje gradnje, posljednjih godina postao simbol za devastaciju prostora – otok Vir.

Na ovom hrvatskom otoku gotovo da i nema uvale bez vila, apartmana, ili bar kućica. Zato je bagerima Ministarstva graditeljstva prva stanica u velikoj akciji rušenja, a na početku se uklanjaju objekti u kojima niko ne živi, navodi Martina Kiseljak, novinarka Al Jazeere koja je boravila na Viru.

„Ovako je počela akcija rušenja na otoku- simbolu bespravne gradnje u Hrvatskoj, Viru. Uklanjanje nadstrešnice i betonske ploče vlasnika će stajati nekoliko tisuća eura. Upravo zato većina vlasnika svoje bespravno sagrađene objekte ruši sama“, ističe Kiseljak.

Prepisivanje od susjeda

Zagrepčanin Ivo Blažević je i prije dolaska državnih bagera, posao obavio sam. On priznaje kako je gradio ilegalno, jer je “prepisivao od susjeda”.

„Ako može on, mogu i ja. Kako može ovaj, mogu i ja. Razumijete“, kaže Blažević, čiji su prvi „morski“ susjedi iz Koprivnice također zaposleni – uklanjaju svoju kamp prikolicu i betonsku ploču.

„Da, kod srca zaboli vas. Mora se, šta ću, sila zakona, ali nije pravda. Neki moraju, neki ne moraju“, kazao je Radovan Benčak, na šta iz Ministarstva poručuju – “morat će svi”.

Zato mnogi na Viru promatraju rušenje i priznaju da ne spavaju mirno.

„Evo, želudac mi se zavrtio kad vidim ovo“, kaže stanovnik Vira Pejo Blažević, koga s razlogom boli želudac. Priznaje, gradio je bez papira, zahtjev za legalizacijom predao je tek nedavno.

„Kuća je bila pod prvom dekom.Sad ima još jedan kat i još jedno potkrovlje gore”, rekao je i dodao kako iznajmljuje apartmane ilegalno, ali ih je prijavio i struju priključio.

“Niko ništa branio nije“, kazuje Blažević.

Naučena lekcija

No, sada brane, jer se, prema novom zakonu, legalizirati mogu samo objekti izgrađeni prije 21. juna 2011. godine, kada je napravljen aviosnimak cijele Hrvatske.

U Ministarstvu imaju rješenja za rušenje za više od 32.000 objekata. U prvoj fazi rušit će se njih oko 10.000, jer vlasnici nisu na vrijeme, do kraja prošle godine,  predali zahtjev za legalizaciju. Do ljeta će bageri Ministarstva ukloniti oko 3.000 kuća i vikendica.

„Mogu samo pozvati građane da ne grade nezakonito, odnosno da kad kreću graditi, ishode svu potrebnu dokumentaciju, odnosno odobrenja. Jer, u protivnom, slijedi uklanjanje, prije ili poslije“, izjavio je pomoćnik ministrice graditeljstva Davorin Oršanić.

Ovu lekciju su na Viru naučili već prvi dan.

„Neka rušim, ja ću opet gradit, al’ kad budem imao papire“, ističe Ivo Blažević.

Bez papira je u Hrvatskoj, kako se procjenjuje, čak između 300.000 i 500.000 objekata.

„Oni koji još nisu dobili rješenje za rušenje, zahtjev za legalizaciju mogu predati do 30. juna, a nakon toga roka, poručuju iz Ministarstva, zaposlit će mnogo bagera“, navodi Kiseljak.

Izvor: Al Jazeera