Hrvatska podržava stav Merkel o Kosovu

Susret Merkel i Kosor u Zagrebu (EPA)

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor izjavila je da Vlada u Zagrebu podržava stav njemačke kancelarke Angele Merkel da Srbija treba ugasiti svoje paralelne strukture na Kosovu.

Ona je dodala da Srbija ne može dobiti status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji (EU) bez rješavanja nekih problema u vezi s Kosovom.

Kosor je u Prištini, nakon sastanka s kosovskim premijerom Hashimom Thacijem i nakon što su zvaničnici Hrvatske i Kosova potpisali više bilateralnih sporazuma koji se odnose na evropske integracije i drumski saobraćaj, rekla da su stavovi koje je iznijela Merkel usaglašeni tokom njenog boravka u Zagrebu prije dva dana.

Predsjednica Vlade Hrvatske je kazala da podržava nastavak dijaloga između Beograda i Prištine i da joj je drago što vidi da je kosovska Vlada spremna za taj proces.

Ona i Thaci su se obavezali na produbljivanje saradnje u ekonomiji i drugim oblastima.

U posjeti Kosovu, osim JadrankeKosor, je i grupa hrvatskih privrednika, koji sagledavaju mogućnosti investiranja na Kosovu.

Oni a kosovskim kolegama imaju organiziran ekonomski forum, gdje će razmatrati mogućnosti saradnje, naročito nakon što je kosovska Vlada uvela mjeru zabrane uvoza robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Izvor: Agencije