Sindikat policije:Huligani će napasti sudiju

Hrvatskom nogometnom savezu je izrečena kazna od 100.000 eura zbog izgreda navijača na utakmici Hrvatska-Češka (Reuters)

Sindikat policije u Hrvatskoj ima saznanja da će na utakmici između Hrvatske i Španije huligani ponovo pokušati napraviti prekid, i to nakon 30 minute, kako se navodi, napadom na sudiju utakmice.

Sindikat policije uputio je dopis hrvatskim vlastima, kojim upozoravaju na saznanja do kojih su došli u razgovorima s policajcima koji trenutno obavljaju dužnost u Francuskoj za vrijeme održavanja Evropskog prvenstva u toj zemlji, javlja Anadolija.

“Kolege iz hrvatske policije očito ovaj, kao i većinu drugih problema u osiguranju nogometnih utakmica za vrijeme trajanja Europskog prvenstva, nisu shvatili ozbiljno, što i je jedan od razloga nastale situacije”, navodi se u saopćenju.

Apeliraju na predsjednicu Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović da poduzme konkretne mjere s ciljem pojačanog osiguranja te da iskoristi politički utjecaj zbog ostvarenja bolje saradnje hrvatske i francuske policije. 

Hrvatska policija je prethodno upozorila da navijači planiraju prekid utakmice upotrebom baklji i utrčavanjem na teren.

“Imamo informacije da su planirani izgredi u vidu uporabe pirotehničkih sredstava na stadionu, utrčavanja na teren te isticanja raznoraznih neprimjernih simbola. Sve prikupljene informacije promptno su dostavljene francuskoj policiji“, navodi se u saopćenju Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske.

Nogometne reprezentacije Hrvatske i Španije sastaju se u 21:00 sat u Bordeauxu u grupi D Evropskog nogometnog prvenstva u Francuskoj.

Četiri policijska službenika iz Hrvatske poslana su u Francusku kao ispomoć francuskoj policiji.

Poziv HNS-a navijačima

U međuvremenu, Hrvatski nogometni savez (HNS) je pozvao hrvatske navijače da korektnim navijanjem daju podršku reprezentaciji te zemlje na večerašnjem susretu.

HNS se također zahvalio navijačima na odličnoj podršci u dosadašnjem dijelu EURO-a.

Savez je apelirao na navijače da ne pribjegavaju nasilju u slučaju eventualnih huliganskih izgreda, već da u takvoj situaciji ostave dovoljno prostora sigurnosnim službama da nesmetano postupaju prema izgrednicima.

“Danas nas čeka novi izazov te Vas pozivamo da još jednom na fer i korektan način bodrite Hrvatsku do uspjeha. Recimo NE diskriminaciji, rasizmu i nasilju. Navijajmo za Hrvatsku i za naše reprezentativce u duhu fair-playa, respekta i tolerancije“, navodi se u saopćenju.

Evropska nogometna asocijacija (UEFA) ranije je izrekla kaznu HNS-u u iznosu 100.000 eura te zabranila prodaju karata određenim navijačima nakon što su huligani prošle sedmice prekinuli utakmicu Hrvatska-Češka u Saint-Etienneu.

Odlična atmosfera u Bordeauxu

Uoči susreta sa Španijom, atmosfera među hrvatskim navijačima je odlična, javlja reporter Al Jazeere Tomislav Cvitković.


Izvor: Sanjin Strukić/ Pixsell

Tako je navijač hrvatske reprezentacije Kevin došao iz Nebraske u Francusku, da bi navijao za reprezentaciju zemlje iz koje dolaze njegov djed i baka.

“Imamo Mandžukića i Modrića i bili bismo zadovoljni remijem, ali ja se nadam pobjedi 2:1“, tvrdi Kevin.

Navijač Hrvatske Ivan smatra da su izgredi navijača bili nepotrebni i da su oni koji su bacali baklje bili suvišni na stadionu.

Jedan navijač Španije je istakao da njegova reprezentacija želi prvo mjesto u grupi i da ide do finala.

Izvor: Al Jazeera