Hrvatska policija: Sirijske izbjeglice nisu isplovile iz Splita

Ribarica je ranije u utorak uputila poziv za pomoć nadležnim službama u Crnoj Gori (Ustupljeno Al Jazeeri)

Hrvatska policija demantirala je u utorak tvrdnje sirijskih izbjeglica i migranata s talijanske ribarice Erica, koja je u utorak ujutro pod pratnjom granične policije MUP-a Crne Gore uplovila u crnogorsku luku Zelenika, da su ranije isplovili iz Splita, kako su objavili neki mediji.

“Plovilo s migrantima nije se uopće nalazilo u splitskom akvatoriju pa nije ni moglo iz njega isploviti”, potvrdili su u utorak kasno popodne agenciji Hina iz Ravnateljstva policije Republike Hrvatske.

Ističu i da je hrvatska policija u stalnom kontaktu s crnogorskom.

Izbjeglice iz Sirije koji su se nalazili na talijanskoj brodici Erica ispričali su novinarima Televizije Crne Gore da su se navodno “na hrvatskoj obali ukrcali na malu barku koja se prevrnula na otvorenom moru i da ih je talijanska ribarica spasila”.

Svi medicinski zbrinuti

Talijanska ribarica Erica uplovila je u utorak ujutro u Boku kotorsku, u luku Zelenika, a na njoj se, osim tri člana posade, nalazilo17 izbjeglica iz Sirije, među kojima je i četvero djece.

Na ribarici se nalazilo 17 izbjeglica, “11 migranata je iz Sirije od kojih je troje djece, po dva migranta iz Maroka i Jemena i po jedan migrant iz Afganistana i Pakistana”, priopćila je crnogorska Uprava policije.

Svi su medicinski zbrinuti, osigurana im je hrana, voda i suha odjeća.

Iz Uprave policije Crne Gore kažu kako slijedi daljnje utvrđivanje relevantnih činjenica te poduzimanje mjera koje se tiču statusa ovih osoba i ostalih povezanih pitanja. 

Ranije ujutro javljeno je da se očekuje uplovljavanje te brodice u Zeleniku. Petnaest metara duga ribarica, koja se nalazila u međunarodnim vodama 20-ak milja pred crnogorskom obalom, ujutro je uputila poziv u pomoć nadležnim službama u Crnoj Gori, obavijestivši ih o tome da se na brodu nalaze izbjeglice i da se brod uputio prema najbližoj luci.

“Za sada nemamo pouzdanu informaciju što se desilo – da li je Erica eventualno spasila brodolomnike izbjeglice sa nekog potonulog plovila ili ih je možda sama ta ribarica švercovala. O svemu su obaviješteni Granična pomorska policija i Mornarica Vojske Crne Gore, koje su preduzele mjere iz svoje nadležnosti i čija će plovila isploviti u susret italijanskoj ribarici. Mi taj brod pratimo preko svog sistema za elektronski nadzor plovidbe”, kazao je direktor Uprave pomorske sigurnosti Crne Gore Safet Kočan.

Praćenje kretanja

Prema neslužbenim informacijama, crnogorske su pomorske vlasti pomoću elektronskog praćenja utvrdile kompletnu rutu i način kretanja ribarice u protekla 24 sata te je utvrđeno da je prema Boki kotorskoj krenula iz pravca Otrantskih vrata, na ulazu iz Egejskog mora u Jadran.

Budući da se cijelo to vrijeme kretao brzinom 4 do 6 čvorova, nameće se zaključak da se brod nije zaustavljao zbog uobičajenih ribarskih aktivnosti, što bi bilo za očekivati jer je riječ o ribarici koja lovi parangalima, a ne povlačnim ili plutajućim mrežama.

Isto tako činjenica da se brod stalno kretao i da se nije zaustavljao navodi na zaključak da nije pokupio brodolomce iz mora jer bi u tom slučaju morao stati.

Pomorska policija u međuvremenu je uputila u susret italijanskoj ribarici nekoliko svojih plovila koja su je presrela, a približno četiri milje udaljenosti od obale na nju su se ukrcali i pripadnici granične pomorske policije kako bi se izbjegla mogućnost da se s talijanskog broda eventualno u more pokuša baciti bilo kakav potencijalno kompromitujući dokazni materijal.

Budući da je riječ o brodu koji je i ranije u dva navrata u Hrvatskoj imao sukobe sa zakonom jer je uhvaćen u nelegalnom ribolovu, crnogorska policija ne isključuje ni mogućnost da je posada Erice namjerno pokušala prokrijumčariti sirijske izbjeglice u Crnu Goru.

Izvor: Agencije