Hrvatska pomaže BiH u osiguranju posjete pape

Mektić je najavio kako bi iduće sedmice u Sarajevu trebao biti održan sastanak predstavnika svih važnijih sigurnosnih agencija država regije (Al Jazeera)

Potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić, najavio je u Sarajevu kako će i hrvatska policija pomagati u osiguranju posjete pape Franje Bosni i Hercegovini, a istovremeno je potvrdio spremnost za dugoročnu saradnju sa bh. policijom u cilju ispunjavanja sigurnosnih standarda kakvi su na snazi u Evropskoj uniji.

“Što je sigurnije u BiH, sigurnije je i za Hrvatsku”, kazao je Ostojić novinarima nakon sastanka s ministrom sigurnosti BiH, Draganom Mektićem.

Potvrdio je kako će Hrvatska ustupiti BiH sistem za nadgledanje granice koji joj je ranije donirala EU. Kako je objasnio Mektić, riječ je opremi koja je vrijedna deset miliona dolara.

Pregled vozila hodočasnika

Ostojić je potvrdio kako se poduzima sve da bi Hrvatska što prije ušla u šengenski sistem, ali podsjetio je i kako hrvatska policija još od 1. jula 2013. godine primjenjuje šengenski režim nadzora granice, pa se nakon očekivanog formalnog ulaska u taj sporazum neće puno toga promijeniti na granicama s BiH, a napravit će se sve da se osigura brzi prolaz putnika.

Mogući ulazak Hrvatske u Schengen izazov je i za BiH, kazao je Mektić.

“Mi imamo preko hiljadu kilometara zajedničke granice i kada Hrvatska uđe u šengensku zonu to će biti veliki izazov za Hrvatsku, ali i za BiH.“

Ostojić i Mektić razgovarali su i o pripremama za posjetu pape Franje Sarajevu 6. juna, a hrvatski ministar unutrašnjih poslova je rekao da je dogovoreno da hrvatska policija na svojoj teritoriji obavi pregled vozila kojima će hodočasnici putovati u BiH.

“Bude li kakvih sigurnosnih prijetnji, poduzet ćemo sve da izvijestimo naše kolege”, kazao je Ostojić.

Odlazak bh. policajaca na Jadran

Mektić je najavio kako bi iduće sedmice u Sarajevu trebao biti održan koordinacijski sastanak predstavnika svih važnijih sigurnosnih agencija država regije s ciljem poduzimanja zajedničkih mjera na osiguranju papine posjete.

Dolazak pape Franje, po njegovim riječima, također je veliki sigurnosni izazov i to kao regionalno pitanje.

“U Sarajevo će doći deseci hiljada vjernika”, podsjetio je Mektić dodajući kako se poduzimaju sve mjere za sigurno okupljanje.

Potvrdio je i kako se razmatra mogućnost promjena sporazuma o policijskoj saradnji između Hrvatske i BiH, uključujući i odlazak policajaca iz BiH na dijelove Jadrana na kojima boravi najviše turista iz BiH kako bi se pomoglo hrvatskoj policiji.

Izvor: Agencije