Hrvatska: Porezna reforma upućena u Sabor

Hrvatska, Vlada, Andrej Plenković
Plenković je istaknuo da su uvažene sugestije socijalnih partnera, ministarstava te postignut dogovor s partnerima (Patrik Macek / PIXSELL)

Hrvatska vlada sa sjednice u četvrtak Saboru je uputila paket od 15 zakonskih prijedloga porezne reforme, za koju je premijer Andrej Plenković istaknuo da predstavlja prvu i ključnu mjeru za unaprjeđenje ukupne gospodarske situacije u zemlji, čiji su glavni ciljevi gospodarski rast i zapošljavanje.

Partneri u Vladi Hrvatske, HDZ i Most, usuglasili su se kako će se poreznom reformom cijena električne energije smanjiti, cijene proizvoda koji su bili po povlaštenoj stopi poput kruha, mlijeka i lijekova ostat će na povlaštenoj stopi od pet posto.

Ista razina PDV-a ostaje za hotele i iznajmljivače, no PDV će se podići kafićima i restoranima na 25 posto.

PDV veći za kafiće i restorane

“Tu smo morali na žalost birati ili će svim građanima rasti struja ili ćemo morati zadržati stopu od 25 posto. S druge strane zbog svih rasterećenja koja će ići, i ako se ugostitelji odluče na kraju za povećanje svoje usluge zbog rasta PDV-a, građani zbog veće kupovne moći koju će osjetiti zbog rasterećenja će imati mogućnost koristiti usluge tako da ne vjerujemo da će doći do bilo kakvog pada korištenja usluga ugostitelja”, rekao je čelnik Mosta Petrov.

Riječ je o velikom, cjelovitom paketu zakona, čiji je glavni cilj gospodarski rast i zapošljavanje, jačanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, naglašenija socijalna pravednost, poticaji demografskoj obnovi, zadržavanje visokoobrazovnih kadrova u Hrvatskoj, poticaji razvoju poduzetništva, obrta i poljoprivrednicima.

“Za građane koji već danas nisu u poreznim škarama i kojima zbog toga ne možemo dići raspoloživi dohodak izmjenama poreza na dohodak, predvidjeli smo korekcije u sustavu PDV-a, posebno kroz redefiniranje sniženih stopa na isporuku električne energije i odvoz otpada”, naveo je premijer, kako prenosi Hina.

Plenković ističe da su u procesu konzultacija uvažene sugestije socijalnih partnera, resornih ministarstava te da je postignut dogovor s partnerima u Vladi.  

“Stoga smo napravili određena usklađivanja i uravnotežili prijedlog izmjena zakona o PDV-u s dodatno naglašenom socijalnom komponentom”, kazao je.

Smanjenje opće porezne stope

Hrvatski premijer je objasnio kako to znači da se “u ovoj fazi” zadržava opća stopa PDV-a, ali i postojeća najniža stopa PDV-a (pet posto) za kruh, mlijeko, lijekove, ortopedska pomagala te knjige.

Uz rasterećenje poduzetnika i građana kroz snižavanje poreznih stopa, naglasio je premijer, u poreznoj reformi vodilo se računa o održivosti javnih financija i održivosti financiranja funkcija lokalne samouprave, ali i ostvarivanju ključnog makroekonomskog cilja – deficita opće države u 2017. godini na razini dva posto BDP-a.

Pojednostavljenjem i izmjenama u sustavu poreza na dobit, dodaje Plenković, najznačajnija promjena je smanjenje opće porezne stope s 20 na 18 posto, a za male, i srednje poduzetnike te poljoprivrednike na 12 posto.

Ističe i da predloženim izmjenama poreza na dohodak “nitko ne gubi”, a za 1,8 milijuna građana pada porezno opterećenje.

Izvor: Agencije