Hrvatska: Portal za praćenje cijena goriva

Cilj nove usluge je, kaže ministar privrede, zaštita potrošača (Anadolija)

Hrvatsko ministarstvo privrede pokrenulo je portal i aplikaciju na kojima može da se sazna gdje su najjeftinije cijene goriva.

Izmjenom pravilnika, ministarstvo je obavezalo trgovce da redovno javljaju svoje cijene pa su sada dostupne na jednom mjestu.

Servis ima i geolokaciju, pa potrošače vodi do najbliže benzinske pumpe s najjeftinijim gorivom. Samo prvog dana rada ovog portala, zabilježene su 24 hiljade posjetilaca, a za aplikaciju se očekuje i veći interes. Pomoću nje kupci mogu i da prijave pumpe  kod kojih uoče nepravilnosti, a prijava će ići direktno inspekciji ministarstva privrede.

Zaštita potrošača

Cilj nove usluge je, kaže ministar privrede, zaštita potrošača.

“Na taj način indirektno, a i direktno aktiviramo tržišno natjecanje među svima onima koji rade na tržištu derivata u Hrvatskoj. Mislim da građani Hrvatske imaju pravo na jednostavan način saznati cijene na pojedinim crpkama”, kazao je ministar privrede Ivan Vrdoljak.

Aplikacija će biti besplatna za korisnike svih vrsta mobilnih uređaja i operativnih sistema.

Trgovci naftnim derivatima mogu preuzeti upute koje su im potrebne kako bi ispunili zakonsku obvezu o objavi cijena na portalu i aplikaciji na stranicama Ministarstva gospodarstva.

Izvor: Al Jazeera