Oglasi

Hrvatska: Poskupljuju cigare, jeftinija kafa

Zbog usklađivanja sa zakonodavstvom EU-a, pojeftinjuju gradski automobili, a luksuzni poskupljuju.

Od sljedeće godine, zbog usklađivanja sa zakonodavstvom Evropske unije, u Hrvatskoj se očekuje poskupljenje cigareta, a pojeftinjenje kafe i bezalkoholnih pića.

Bit će jeftiniji i manji automobili, dok bi skupocjena vozila trebala biti još skuplja.

Najava o pojeftinjenju gradskih automobila dodatno je usporila ionako lošu prodaju. Građani čekaju povoljnije cijene.

Najveći problem

 „Očekujemo, nadamo se da će vozila pojeftiniti iako još ništa službeno nismo dobili niti imamo okvirne cijene, tako da nam je trenutno najveći problem to što je prodaja stala skroz zbog te najave. Ali nadamo se da će nakon Nove godine to krenut malo na bolje", veli Paolo Brusich, voditelj prodaje.

Nakon prvog jula iduće godine  bi na snagu trebao stupiti novi zakon, koji bi oporezivanje automobila vezao uz emisiju ugljičnog dioksida u atmosferu.

 „Kod malih automobila biti će daleko manje trošarine, što znači da će oni imati i nižu cijenu nego stari automobili s ogromonim emisijama", navodi Slavko Linić, ministar finansija hrvatske Vlade.

U oporezivanju imovine, koje hrvatske građane očekuje od iduće godine, Vlada se neće voditi ekološkim kriterijima. Već, tvrde, socijalnim.

 „Poslovni prostor, koji nije u funkciji, prazan stan ili kuća, mogli bi se jače oporezivati. Vlada već dugo najavljuje porez na imovinu, no odgodila ga je ipak za iduću jesen, nakon lokalnih izbora", javila je reporterka Al Jazeere Ivana Brkić.

Stope poreza još se ne znaju.

No, zna se šta je, za ministra finansija, definicija bogatstva.

Pet stanova

 „Onaj tko je štedio i ima pet stanova za mene je bogat čovjek. Takvi trebaju više participirati i plaćati poreza za zdravstvo i socijalnu, jer to danas plaćaju radnici s 3.000 kuna", smatra on.

Oni ne mogu priuštiti luksuzne stvari, poput skupocjenog nakita ili odjeće, koja bi, od iduće godine, zbog ukidanja poreza na luksuz, trebala pojefitniiti. No, moći će piti više kafe i bezalkoholnih pića, koja bi zbog konkurencije u zemljama regije, trebala pojeftiniti.

Cigarete, s druge strane, ulaskom Hrvatske u Evropsku uniju, biti će još skuplje.

Izvor: Al Jazeera