Hrvatska poslala policajce u Makedoniju

Na poslu profilacije migranata sudjelovat će 20 policajaca i policajki, a prema stanju na terenu, broj će se smanjivati ili povećavati (Anadolija)

Ministar unutarnjih poslova Hrvatske Vlaho Orepić i glavni ravnatelj policije Vlado Dominić ispratili su u utorak 15 policijskih službenika u Makedoniju.

Oni će sudjelovati u zajedničkoj policijskoj profilaciji migranata koji žele ući u zemlje Europske unije, javlja Anadolija.

Orepić je ovaj čin nazvao točkom na “i” dogovora postignutog na sastanku ravnatelja policija zemalja na izbjegličkoj ruti, gdje je dogovoreno slanje zajedničke policijske ispomoći na makedonsku granicu.

Ministar je istaknuo kako će u procesu profilacije izbjeglica i migranata sudjelovati sve zemlje na izbjegličkoj ruti – Srbija, Makedonija, Austrija i Hrvatska, koje će zajednički dijeliti i troškove.

Ministar: Nema registracije izbjeglica u Hrvatskoj

“Nadam se da ćemo zajedničkom profilacijom otkloniti niz problema koji se javljaju tijekom obavljanja tog posla”, izjavio je Orepić.

U utorak je u misiju krenulo 15 policajaca, a u Makedoniji je već petero hrvatskih policijskih stručnjaka za granicu.

Ministar je poručio kako će na poslu profilacije sudjelovati 20 hrvatskih policajaca i policajki s pet vozila i određenom tehnikom, a prema zahtjevima na terenu, taj broj će se smanjivati ili povećavati.

Ministar je kazao kako ovim činom policija kreće “u jednom boljem i humanijem smjeru prema tim ljudima koji prolaze svoj križni put”.

U profilaciji izbjeglica i nadzoru prolaza granica hrvatski će policajci svoj rad usklađivati s kolegama iz drugih zemalja, pa u Hrvatskoj više neće biti potrebno registrirati migrante jer će to biti obavljeno u Makedoniji.

“Sva tehnička pitanja dogovorit će ravnatelji policije, podijelit ćemo troškove i skupa raditi na terenu”, rekao je Orepić, kako prenosi Hina.

Pomoć u hrani za put bez zadržavanja

Glavni ravnatelj policije Vlado Dominić je kazao kako je cilj izbjeglice prevoziti vlakovima od granice Makedonije do granice s Austrijom.

Dominić je kazao kako je Hrvatska ponudila pomoć u hrani kako izbjeglice tijekom cijele rute ne bi izlazile iz vlaka, a isto tako će se osigurati i medicinska pomoć za osobe koje će zbog medicinskog zahvata izaći iz vlaka i vraćati se na sljedeći vlak nakon pružene medicinske usluge.

Migranti će u Makedoniji biti propušteni prema zemljama EU ukoliko dolaze iz ratom zahvaćenih zemalja te ako traže azil u Njemačkoj, Austriji ili, primjerice, Hrvatskoj.

Na pitanje što će biti s onima koji zatraže azil u Hrvatskoj, Dominić je rekao da izbjeglice i dalje žele u Austriju i Njemačku, ali da će svi tražitelji azila biti pušteni u Hrvatsku.

Izvor: Agencije