Hrvatska: Posljednji dan kampanje pred drugi krug lokalnih izbora

Izbori, Glasovanje, Hrvatska, Zagreb
Zagreb je, smatraju sugovornici Al Jazeere, jako uporište opcije Možemo! koja bi mogla ostvariti više mandata (Reuters)

Danas je posljednji dan kampanje za drugi krug nedjeljnih lokalnih izbora, a u ponoć s petka na subotu počinje izborna tišina koja završava u nedjelju u 19:00 sati.

“Izborna tišina vrijedi za cijelu državu, ne samo za jedinice u kojima se bira, za sve izborne sudionike i sve medije”, naglašava potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Vesna Fabijančić Križanić.

“Nedjeljni izbori su lokalni, samo je ovo drugi krug za koji vrijede potpuno ista pravila kao i za prvi”, precizirala je Fabijančić.

U drugom krugu građani će birati lokalnu izvršnu vlast – župane u ukupno devet županija, računajući i Grad Zagreb koji ima status grada i županije, gradonačelnike 54 grada i načelnike 102 općine.

Župane bi trebale dobiti Sisačko-moslavačka, Varaždinska, Koprivničko-križevačka, Osječko-baranjska, Šibensko-kninska, Vukovarsko-srijemska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko neretvanska županija.

Bandić i Kerum idu po novi mandat

Među gradovima koji će gradonačelnike dobiti tek u drugom krugu su sva četiri velika grada – Zagreb, Rijeka, Split i Osijek, ali i Velika Gorica, Varaždin, Koprivnica, Knin, Šibenik, Imotski, Metković, Dubrovnik…

Dosadašnjem gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću u drugom krugu izbora suprotstavit će se Anka Mrak Taritaš iz koalicije okupljene oko Hrvatske narodne stranke i Socijaldemokratske partije.

U drugom krugu izbora za gradonačelnika Splita sučelit će se Željko Kerum i HDZ-ov Andro Krstulović Opara.

U Rijeci, SDP-ov kandidat Vojko Obersnel će se suočiti s nezavisnim kandidatom Hrvojem Burićem.

I gradonačelnik Osijeka Ivica Vrkić, koji je kandidat koalicije okupljenje oko SDP-a, pokušaće doći do novog mandata. Protivnica će mu biti Ivana Šojat iz HDZ-a.

Obaveza prijave donacija

Sudionike drugog kruga lokalnih izbora, DIP je podsjetio da donacije za kampanju mogu prikupljati do ponoći 2. lipnja, i to samo na poseban račun za financiranje kampanje.

Kandidati za općinske načelnike, gradonačelnike i župane dužni su provjeriti dopuštenost svake primljene donacije, te voditi evidenciju o primitku i izdavati potvrde za primljene donacije.

Svaku nedopuštenu donaciju dužni su odmah prijaviti DIP-u, a primljena sredstva doznačiti u korist državnog proračuna najkasnije u roku osam dana od dana primljene uplate.

Donacije primljene nakon završetka promidžbe dužni su odmah prijaviti DIP-u, a donatorima vratiti najkasnije u roku osam dana od dana primitka, a ako povrat nije moguć ili je donacija iz nedozvoljenog izvora, dužni su je u istom roku uplatiti u državni proračun.

Povjerenstvo precizira i koliko se u oba izborna kruga može potrošiti na kampanju – ukupan iznos troškova kampanje za sudionike drugog izbornog kruga može se povećati za najviše 20 posto u odnosu na iznos dopušten za prvi krug.

Kandidati za gradonačelnika Zagreba, Milan Bandić i Anka Mrak Taritaš, mogu tako u oba kruga potrošiti po 1, 2 milijuna kuna (162.000 eura), osam kandidata za župane po 720.000 kuna (97.000 eura), isto toliko može potrošiti i kandidat za gradonačelnika velikog grada itd.

U jedinicama u kojima se održava drugi izborni krug ukupno je 2.791.272 birača.

Izvor: Al Jazeera i agencije