Hrvatska: Povećani troškovi bolničkog liječenja

SDP tvrdi da se stvara 'zdravstvo za bogate' (Al Jazeera)

Hrvatska vlada odobrila je povećanje cijena bolničkog liječenja i u hitnu saborsku proceduru uputila izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Građani bez police dopunskog zdravstvenog osiguranja plaćat će, odnosno učestvovati u troškovima bolničkog liječenja sa maksimalno 400 umjesto dosadašnjeg gornjeg limita od 266 eura.

Odobreno je i plaćanje naknade za korištenje usluga hitne pomoći ako se pokaže da intervencija, odnosno pregled, nije bio hitan. Prema najavama, ona bi iznosila 20 eura. 

Vlada nije odustala, ali je odložila usvajanje odluke o poskupljenju polise zdravstvenog dopunskog osiguranja koji građanima pokriva dio troškova za liječenje i lijekove.

Ministar zdravlja kaže da će reforma hitne pomoći donijeti 19 novih timova i to u slabije razvijenim dijelovima Hrvatske.

SDP: Zdravstvo za bogate

“Naš cilj nije ovo, nije ubiranje nekakvih dodatnih prihoda od naših osiguranika na ovakav način, nego je cilj da oni ljudi koji su doista ugroženi imaju pravo na vrijeme dobiti kvalitetno zdravstveno osiguranje, zaštitu, a ne da se na jedan način zloupotrebljava mogućnost sustava koja je postignuta na ovakav način”, rekao je Dario Nakić, hrvatski ministar zdravlja.

Opozicioni SDP kritikovao je izmjene Zakona o zdravstvenom osiguranju, nazvavši ga zdravstvom za bogate. Kažu, javno zdravstvo u Hrvatskoj mora da bude dostupno svima.

„Slogan ovih zakona i zdravstvene reforme Vlade Tima Oreškovića bi mogao biti – tko može platiti, taj se može i liječiti”, kazao je Mirando Mrsić iz SDP-a.

Izvor: Al Jazeera