Hrvatska: Protiv novinara i medija više od 1.000 sudskih predmeta

Novinari, Mediji, HND
Na okruglom stolu rečeno je da su duševne boli postale biznis, zahvativši brojne političare i sportske radnike (Marko Lukuni? / Pixsell)

U Hrvatskoj se trenutačno vodi više od 1.000 predmeta protiv novinara i medija, objavljeno je u srijedu na okruglom stolu “Novinarstvo pred sudom” u Zagrebu, na kojem su brojni sudionici upozorili na česte građanske i kaznene postupke koji se radi zastrašivanja kritičnog novinarstva vode protiv medija.

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) poslalo je upitnik o tužbama na adrese 90 medija, a odgovore je dobilo od njih 18, protiv kojih se, uključujući i njihove novinare, trenutačno vode 1.163 sudska predmeta, prenosi Hina.

Na meti tužitelja najčešće su izdanja Hanza medije i Styrije, a slijede Slobodna Dalmacija, Index, Nacional, Telegram, RTL, T-portal, Novosti, List Međimurje, HINA, Varaždinske vijesti, H-alter, Glas Slavonije, Tris, Media daily, Lider, pa čak i HND.

‘HRT akter ušutkavanja novinara’

Posebno je zabrinjavajućim ocijenjeno to što je Hrvatska-radio televizija, koja se financira javnim novcem i koja bi trebala promicati slobodu govora, zbog kritičkog pisanja o HRT-u, pokrenula 33 tužbe protiv vlastitih i drugih novinara, medija i HND-a, uz odštetni zahtjev od 2,17 milijuna kuna (292.000 eura).

“Javni medij, koji bi trebao štititi medijske slobode, postao je glavni akter ušutkavanja novinara”, kazala je potpredsjednica HND-a Slavica Lukić.

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko upozorio je da su veliki problem i odštetni zahtjevi s kojima se hrvatski mediji i novinari kontinuirano susreću od 1990-ih.

Za stanje na HRT-u Zovko odgovornim smatra premijera Andreja Plenkovića jer tolerira takvo ponašanje.

Od HRT-a traži da povuče sve tužbe protiv novinara i medija.

Krivični postupak protiv 11 novinara

Glavni tajnik Europskog saveza novinara Ricardo Gutierrez rekao je da su problem HRT-a prepoznali i europski stručnjaci.

Osim građanskopravnih, postupci protiv novinara i medija vode se i zbog kaznene odgovornosti.

Iako je broj takvih predmeta bitno manji, Lukić kaže kako je zabrinjavajuće da se kazneno goni 11 novinara, kao i saznanje da se zbog profesionalnog rada može biti optužen za kazneno djelo.

“Ako ste novinar kojeg tuži sudac, jako teško ćete dobiti spor”, kazala je Lukić, napomenuvši da su u slučajevima kad su suci tužitelji presude za duševne boli vrlo visoke.

Glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić podsjetio je da su od člana Državnog sudbenog vijeća (DSV) izgubili spor zbog teksta u kojem je saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja nazvao DSV izvorom korupcije.

‘Duševne boli postale biznis’

Iako u tom intervjuu nije spomenut nijedan član DSV-a, Neven Cambi tužio ih je jer se osjetio prozvanim, “zbog čega nije mogao spavati”.

Novinar portala Index.hr Ilko Ćimić svrstao je tužbe protiv novinara u tri osnovna tipa: prijetnja tužbom tijekom novinarskog istraživanja nekog slučaja, osvetničke tužbe i neostvarene prijetnje tužbom, a sve su usmjerene protiv slobodnog i istraživačkog novinarstva i potiču autocenzuru.

To, smatra Ćimić, ne bi bilo moguće bez postojećeg pravosuđa, koje je nazvao “rak-ranom hrvatskog društva” i “institucijom koja najslabije funkcionira”.

Glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić kazao je kako su duševne boli postale biznis, zahvativši brojne političare i sportske djelatnike.

Ustvrdio je kako je HND posljednje utočište za novinare i da pitanje duševnih boli treba raspraviti sa zakonodavcem.

Sudije ne prepoznaju satiru

Domagoj Zovak, urednik News Bara, portala koji je nepravomoćno izgubio spor protiv Velimira Bujanca zbog satiričnog teksta, rekao je kako su već nakon prvog ročišta bili uvjereni da će izgubiti spor jer sutkinja nije nimalo razumjela što je satira.

Nada se da će na višoj razini ipak dobiti spor, a smatra kako bi bilo dobro da Zakon o medijima definira satiru.

Sudac Vrhovnog suda Hrvatske Ranko Marijan rekao je da sudovi ne pokreću postupke i ne može komentirati pojedinačne slučajeve, zaključivši da sudovima trebaju neovisni mediji, a medijima neovisno sudstvo.

Izvor: Agencije