Hrvatska: Prva osoba zaražena Zika virusom

U Hrvatskoj je zabilježena prva osoba zaražena virusom Zika. Hrvatska državljanka zarazila se u Brazilu, gdje je boravila prije nekoliko mjeseci.

Kad se vratila u Hrvatsku nije bilo opasnosti od zaraze, potvrdio je Zavod za javno zdravstvo. Upozoravaju da bi se virus, koji se prvo pojavio u tropskim zemljama, do ljeta mogao proširiti na Evropu.

Visoka temperatura, bol u zglobovima, glavobolja – neki su od simptoma Zika virusa. Njime se zarazila i jedna hrvatska državljanka, koja je nedavno boravila u Brazilu. U Hrvatsku je ušla, kako kažu, u Zavodu za javno zdravstvo, kada je već praktički ozdravila.

“Srećom nije u Hrvatsku došla sa simptomima, niti u fazi viremije kada se neki komarac mogao na toj osobi zaraziti, ta osoba nije tada bila u Hrvatskoj, nego u nekim europskim zemljama i već praktički u fazi kada je ozdravila je došla u Hrvatsku i retrogradno smo laboratorijskim analizama dokazali da se radilo o toj infekciji”, kazala je Iva Pem Novosel iz hrvatskog Zavoda za javno zdravstvo.

Turistička radnica u Brazilu je bila prije dva mjeseca. Opasnosti da tada prenese bolest u Hrvatsku nije bilo. Nije bila trudna, a poznato je da virus, kojeg šire tigrasti komarci može ostaviti ozbiljne posljedice na plod pa se djeca rađaju s mikrocefalijom. Svima koji putuju u tropske zemlje, zahvaćene epidemijom virusa, u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo savjetuju oprez.

“Ljudi prilikom izlaska na otvoreno osobito u vrijeme sumraka pa i tijekom noći trebaju koristiti repelente odnosno sredstva protiv uboda komaraca i koristiti zaštitnu odjeću prilikom odlaska na otvoreno u prirodu i to na način da oblače košulje, odnosno odjeću dugih rukava duge nogavice, čarape i koliko im temperatura to dozvoljava da zaštite svoje nepokrivene dijelove tijela”, rekla je Iva Pem Novosel.

WHO: Virus bi se mogao proširiti Evropom

No, virus bi se do ljeta mogao proširiti na Evropu, upozorava Svjetska zdravstvena organizacija. Velik je rizik da se pojavi u zemljama gdje tigrasti komarac živi – Madeiri, južnoj Rusiji i Gruziji. U Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini te Crnoj Gori mogućnost da će se pojaviti virus je umjerena, a opasnost da stigne u Srbiju još manja.

“Nije mene strah, strah me radi moje dvije cure koje imam doma, bojim se, posljedice su katastrofalne za onog kojeg ubode komarac'”, kazala je Ašara Ramadani, stanovnica Zagreba.

„Kad bi se pojavilo, vjerojatno bi me bila frka, sad ne“, rekao je Hrvoje, stanovnik Zagreba.

Ipak, jedna vrsta komaraca koja prenosi zarazne bolesti pa time i Zika virus, udomaćena je i u Hrvatskoj. Krajem prošle godine pronađeni su i u bh. entitetu Republika Srpska.

„Ovaj komarac definitivno postoji na ovom prostoru i predstavlja potencijalnu opasnost da u slučaju unošenja uzročnika na ovaj naš prostor zaraznih bolesti, može vrlo brzo da dođe do prenosa na velik broj ljudi“, rekao je Drago Nedić, direktor Instituta dr. Vaso Butozan u Banjoj Luci.

Komarci se razmnožavaju i u neposrednoj blizini kuća.

“Upravo su kante vode mjesta gdje se najčešće legu komarci. Zato je važno redovito ih prazniti“, javlja reporterka Al Jazeere Matea Damjanović.

To je jedna od mjera zaštite od ugriza komarca i zaraze virusom za kojeg još nema lijeka.

Izvor: Al Jazeera