Hrvatska ratna mornarica spasila 2.500 ljudi

U Split se iz akcije “Triton” 2015. vratio brod Hrvatske ratne mornarice “Andrija Mohorovičić”.

Posljednja tri mjeseca brod i posada bili su dio akcije kojom rukovodi europska agencija Frontex s ciljem traganja za izbjeglicama na Sredozemnom moru i njihovog spašavanja.

U tom je razdoblju posada od 54 člana spasila  više od 2.500 osoba.

“Jedni drugima smo pomagali, tješili. Falila je i obitelj. Evo vidite, skoro me i kćer zaboravila. Bilo je zahtjevno, ali sve je u redu prošlo i vratili smo se sretno, to je najbolje, najbitnije”, izjavio je po povratku prvi kormilar Hrvoje Stupnik.

Plan za nove akcije

“Planiramo iduće godine isto u razgovoru sa vođama operacije “Triton”, sa Europskom unijom, da pošaljemo opet jedan brod u misiju. Nama je to dragocjeno iskustvo koje skupljamo i jako nam je dobro. To nas motivira da još više ulažemo u Hrvatsku ratnu mornaricu”, rekao je hrvatski ministar obrane Ante Kotromanović.

Brod “Andrija Mohorovičić” tako je ponovno u matičnoj luci Lora u Splitu.

Posada, odnosno 49 pripadnika Oružanih snaga i pet graničnih policajaca, nakon tri mjeseca akcije bez dana stanke, svoj dio posla priveli su kraju u petak, uplovljavanjem u luku Catania na Siciliji, kamo su uglavnom i dovozili izbjeglice i migrante, javlja reporterka Al Jazeere Jasmina Kos.

“Spašavali su ih s pretrpanih brodova na kojima su bez kapetana, a najčešće i bez hrane i vode, danima plutali prema obalama Italije. Od 2.500 spašenih, petina su bila djeca, mnogo i starijih osoba, žena pa i trudnica pred samim porođajem”.

Najduža plovidba trajala 36 sati

Paluba broda često je bila puna, a najveći broj spašenih koji je u jednom trenutku bio na brodu je 354.

Liječnički tim priskakao je u pomoć uglavnom zbog dehidracija i iscrpljenosti, ali i mnogo težih stanja – bolesti i ozljeda.

Najdulja plovidba do sigurnosti obale trajala je 36 sati.

Hrvatska je jedna od 27 zemalja koje slanjem plovila, vozila, tehničke opreme i ljudstva, sudjeluju u akciji “Triton”, kojom rukovodi europska agencija Frontex.

Izvor: Al Jazeera