Hrvatska reprezentacija oduševila sportskim ponašanjem

Hrvatska, Francuska, Nogomet, Fudbal
Dio medija u regiji ocjenjuje da su 'vatreni' stali na korak do sna, ali i uspjeli napraviti novi najbolji rezultat u povijesti (EPA)

Poraz hrvatske nogometne reprezentacije u finalu Svjetskog prvenstva u Rusiji snažno je odjeknuo i u regiji, a ocjene su da je Hrvatska odigrala veliko, povijesno finale, u kojem se držala hrabro.

Nova titula Novaka Đokovića u Wimbledonu zasjenila je u većini beogradskih medija moskovsko finale, ali uz pohvale hrvatskoj reprezentaciji.

“Francuzi novi vladari Planete – senzacionalno finale Mundijala: Trikolori slomili odlične Hrvate u ludom meču!”, piše portal lista Kurir.

Večernje novosti konstatirale su kako “vatreni” nisu mogli nadmašiti sami sebe: “Hrvatska nije napravila senzaciju – Francuska je prvak svijeta!”

Blic ocjenjuje da je odigrano “povijesno finale Mundijala”, uz naslov “Francuska prvak svijeta, hrabra Hrvatska pala u borbi za titulu!”.

Srbija: Konačan rezultat nije prava slika

Ocjenjujući tijek utakmice beogradski mediji manje-više izravno navode kako konačan rezultat nije i stvarna slika i omjer snaga u finalnoj utakmici.

“Tužan kraj hrvatskog sna – Francuska je prvak svijeta!”, ocjenjuje portal B92, navodeći da je “Hrvatska bila bolji rival tijekom većeg dijela susreta”, ali su “Francuzi, za razliku od rivala, iskoristili svoje šanse i uz malo sreće pobijedili u najvećoj utakmici u svijetu nogometa”.

“Na kraju, ‘Galski pijetlovi’ su bolje iskoristili svoje šanse i, uz dozu sreće, u svom trećem finalu svjetskih prvenstava stigli do druge titule, prve poslije točno dva desetljeća”, ocjenjuju beogradski mediji, prenosi Hina.

Mađu ostalim, B92 navodi kako su “Vatreni stali na korak do sna, ali su uspjeli napraviti novi najbolji rezultat u povijesti”, nadmašivši broncu s Mundijala u Francuskoj ‘98, kada su ih upravo domaćini zaustavili u polufinalu” pa su potom osvojili broncu.

“Jedno je bilo pobijediti Australiju (2:1), Peru (1:0), pa i načetu Argentinu (4:3), jedno je rastužiti u nokaut fazi Urugvaj (2:0) i razigranu Belgiju (1:0), a nešto sasvim drugo je bilo igrati s ekipom izbornika Zlatka Dalića”, ocjenjuje Blic.

Portal tog lista ukazuje kako je do 52. minute Francuska imala “samo jedan šut u okvir gola, a vodila je sa 2:1”, dok su “Vatreni igrali kao u transu, ne mareći mnogo što su rivali poveli autogolom (Mandžukića u 18. minuti)”.

Radio-televizija Srbije (RTS) navodi kako su “trikolori”, uz puno sreće u prvom poluvremenu, u Moskvi ponovili podvig iz 1998. godine, jer se Francuska “poslije 20 godina ponovno popela na krov svijeta u jednoj veoma zanimljivoj i specifičnoj utakmici”.

Srbijanski javni RTV servis naglašava kako je Hrvatska samim plasmanom u finale “ostvarila najveći uspjeh u povijesti”.

BiH: Hrvatska se upisala u povijest

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić uputio je čestitke šefovima država i vlada, osvajača zlatnog, srebrnog i brončanog odličja na Mundijalu – francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu, hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović i belgijskom premijeru Charlesu Michelu.

“Osvajanje Mundijala predstavlja najveći uspjeh svake nogometne reprezentacije, a vaša je, svojom igrom i požrtvovnošću, pokazala da je ove godine najbolja. Francuskim reprezentativcima želim mnogo uspjeha i na idućim takmičenjima“, poručio je Vučić u poruci francuskom predsjedniku.

Vučić je uputio čestitku predsjednici Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović za vicešampionsku titulu hrvatskog tima na Svjetskom prvenstvu u Moskvi, a čestitke iz ureda srbijanskog šefa države upućene su i belgijskom kralju Philipu te premijeru Charlesu Michelu za osvajanje brončane medalje.

Ocjena većine elektroničkih medija u Bosni i Hercegovini je da su se, unatoč porazu od Francuske u finalnoj utakmici svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji, najbolji nogometaši Hrvatske upisali u povijest.

U većini gradova u BiH upriličeno je javno praćenje utakmice, a u Sarajevu su meč u kojemu se odlučivalo o tome tko će ponijeti titulu najbolje nogometne reprezentacije svijeta zajednički pratili navijači obje reprezentacije.

U miroljubivom okruženju navijači nogometnih timova dvije države tako su pjevali himne i izvikivali poruke potpore, kako hrvatskim tako i francuskim nogometašima pred ekranima u velikom šatoru podignutom u središtu Sarajeva na Trgu oslobođenja.

Tisuće nogometnih fanova okupili su se i na središnjim trgovima gradova poput Mostara, Novog Travnika, Žepča, ali i Livna, gdje živi obitelj hrvatskog izbornika Zlatka Dalića.

Slovenski mediji navode da je, iako je Francuska u uzbudljivom finalu osvojila svjetski naslov te u drugom poluvremenu “razbila hrvatske snove”, Hrvatska opet pokazala da je nogometna sila, a Luka Modrić proglašen je za najboljeg igrača turnira.

Posebno ističu sportsko ponašanje hrvatskih reprezentativaca i izbornika Zlatka Dalića, koji su čestitali Francuzima na drugom osvojenom svjetskom prvenstvu.

Slovenija: Najljepše poglavlje hrvatskog sporta

“Francuzi su nakon 20 godina po drugi put postali svjetski prvaci, razbivši hrvatske snove u drugom poluvremenu. No, za igrača turnira izabran je hrvatski kapetan Luka Modrić, sportske čestitke osim Francuza svakako su zaslužili i Hrvati. U finalu su pokazali da njihova ekipa osim znanja ima i veliko srce, a unatoč porazu napisali su do sada najljepše poglavlje hrvatskog sporta”, piše nakon utakmice ljubljanski list Dnevnik, a slično ocjenu finalne utakmice ocjenjuje i specijalizirani nogometni portal Nogomania te ističe dobru igru hrvatskih aseva sve do finala ali i u zadnjoj utakmici.

Odličnu igru hrvatske izabrane vrste i oduševljeno navijanje tijekom turnira Hrvata u Hrvatskoj, susjednim državama i u svijetu ističu svi slovenski mediji koji dodaju da je za Hrvatsku navijalo i mnogo slovenskih ljubitelja nogometa.

“Hrvatski se navijači u porazu tješe time da se Hrvatska iskazala kao nogometna sila koja je do finalne utakmice savladala jake i zahtjevne”, navodi Slovenska tiskovna agencija STA, te ističe da su hrvatski navijači u Moskvi titulu vicešampiona proslavili dostojnim navijanjem, ali i bakljama te da poraz neće previše pokvariti slavlje u Hrvatskoj i sutrašnji doček “hrvatskih junaka” po povratku u domovinu.

Prijenosi nogometnog prvenstva u Sloveniji su bili najgledaniji do sada, vjerojatno i zbog pobjeda Hrvatske na putu do finala, a mnogo je poklonika nogometa navijalo za hrvatske reprezentativce.

Nakon finala, internetske stranice u Sloveniji pune su komentara u kojima se Hrvatskoj čestita zbog uspjeha, iako je bilo i onih u kojima se mogu naslutiti i negativni, obično politikom kontaminirani, ali dominirao je pozitivni ton.

Tužni, uplakani, ali i ponosni

Hrvatski igrači tužni i uplakani, ali i ponosni, ocjenjuje Hina, teška su koraka i umorna lica napuštali stadion Lužnjiki nakon što su u finalu izgubili od Francuske.

Hrvatska je postala najmanja europska zemlja koja je nastupila u finalu SP-a te druga najmanja nakon Urugvaja na svijetu.

“Sretni smo i tužni, veliku smo stvar napravili, ali ipak smo izgubili u finalu. Moramo dignuti glave i ponosno hodati. Naša najveća pobjeda je što smo ujedinili ljude, pokazali smo svijetu tko je Hrvatska. To je najveća nagrada, vrijednija i od zlata,” kazao je Domagoj Vida.

Stoper hrvatske vrste je naglasio kako su u finalu odigrali dobru utakmicu, možda najbolju dosad, ali presudili su nes(p)retno primljeni golovi.

“Pogotovo prva dva gola, ali to je nogomet. Francuzi su zasluženo pobijedili i čestitamo im na tome.”

Vratar Danijel Subašić je naglasio kako su igračima ‘puna srca’ unatoč porazu.

“Ponekad treba imati sreće, a danas je mi nismo imali. Danas smo odigrali najbolju utakmicu na prvenstvu i izgubili smo, a onda kada smo visili smo prošli. I to je draž nogometa,” kazao je vratar hrvatske reprezentacije dodavši: “Nismo osvojili prvo mjesto, ali smo svi ponosni što smo napravili i što smo prošli.”

Dalić: Rekao sam dečkima da glavu dignu gore

Dejan Lovren je poručio kako su ‘Vatreni’ izgubili na glup način, ali svejedno su ponosni.

“Nemamo za čime žaliti. Dali smo sve od sebe i poginuli na terenu. Čak i kad je bilo 4:1 mi nismo odustajali i vjerovali smo do samog kraja,” rekao je Lovren dodavši: “Nažalost, u svakoj utakmici netko mora izgubiti, a ovoga puta smo to bili mi.

Nakon što je argentinski sudac Nestor Pitana označio kraj finala svjetskog prvenstva u Rusiji, a francuski nogometaši započeli svoj pobjednički ples na travnjaku Lužnjikija, izbornik Zlatko Dalić je okupio cijelu momčad i čestitao igračima na danima ‘ponosa i sreće’.

“Rekao sam dečkima da dignu glavu gore, da nemamo razloga biti nezadovoljni, da smo dali sve od sebe i da mogu biti ponosni,” kazao je dodavši: “Da nam je netko prije prvenstva ponudio da budemo drugi, to bi bilo za nas fantastično. Međutim, sada ostaje žal jer smo bili blizu. Nemaju za čim žaliti, sve su dali od sebe. Mi smo bili dostojanstveni u svim našim pobjedama, pa moramo biti i u porazu.”

Dalić nije želio previše komentirati suđenje Argentinca Nestora Pitane, ali je ipak naglasio.

“Prvih 20 minuta smo imali punu kontrolu. Onda se dogodio prekid iz kojeg smo primili autgol. Nakon toga smo se ponovo vratili i dominirali. Takav jedanaesterac se ne sudi u finalu svjetskog prvenstva. Ne želim time umanjiti pobjedu Francuske. U nekim utakmicama smo imali sreće, sada smo imali nesreću. Možda je ovo bila naša najbolja utakmica na SP, imali smo igru i kontrolu, ali primili smo te golove. Protiv Francuske se ne smiju raditi pogreške. Jesmo tužni, ali moramo biti ponosni na to što smo napravili,” kazao je Dalić pa još jednom pojasnio svoju rečenicu za kazneni udarac.

‘Sudac odradio kako je vidio’

“Nemojte da bude da sam nešto negativno rekao o sucu. Poštujemo suca, on je odradio kako je vidio.”

Hrvatski izbornik je čestitao Francuzima na zasluženoj pobjedi dodavši kako je Hrvatska odigrala dobru utakmicu.

“Čestitam Francuzima na osvojenoj tituli naslova svjetskog prvaka. Mi smo tužni i ponosni, ali mislim da smo odigrali dobru utakmicu.”

Dalić je naglasio kako nije gubio nadu do četvrtog francuskog gola. Kada je Mandžukić smanjio na 2:4 ponadao se da se ipak mogu vratiti, ali bio je svjestan kako je to teško protiv momčadi kako što je Francuska.

“Nedostajala nam je mala doza sreće, koju smo do sada imali. Primili smo dva gola kada smo dominirali. Nisam gubio nadu do četvrtog gola, ali teško je vraćati se nekoliko puta. Igrači nisu posustajali, a dali smo drugi gol, koji je bio slučajan, pa sam se opet ponadao, ali teško je protiv Francuske kada primiš četiri gola. Ne može se očekivati da ćeš napraviti dobar rezultat”.

Čestitao je kapetanu Luki Modriću na nagradi za najboljeg nogometaša svjetskog prvenstva.

“Ako mi nismo postali svjetski prvaci barem da je Luka osvojio nagradu. Luka je odigrao strašan turnir i zasluženo je osvojio nagradu. Svaka mu čast.”

Nakon utakmice mnogo se polemike vodilo u vezi kaznenog udarac kojeg je Pitana dosudio nakon korištenja VAR tehnologije.

Modrić: Francuzi slave, a mi smo ponosni

“Što se tiče VAR-a, kad je u tvoj korist dobar, kad nije, onda nije dobar,” kazao je Dalić sa smiješkom pa nastavio. “VAR je dobar za nogomet”.

Hrvatski veznjak i kapetan reprezentacije Luka Modrić, osvajač Zlatne lopte na ovome turniru, tri je puta biran za igrača utakmice postigavši pritom dva gola uz jednu asisstenciju.

“Tužan sam jer smo izgubili, ali i ponosan na sve što smo napravili u Rusiji. Osjećaji su pomiješani, no sigurno kada prođe vrijeme postat ćemo svjesni kakav smo nevjerojatan uspjeh napravili,” kazao je Modrić.

Hrvatski kapetan je naglasio kako nije lako izgubiti u finalu.

“Ali to je sport, netko mora pobijediti, a to su danas bili oni. Bili smo bolja ekipa veći dio utakmice, ali su nas pokopale sitnice. I eto – Francuzi slave, a mi smo ponosni”, kazao je Modrić,” dodavši: “Nema mjesta kukanju, mislim da možemo iz Rusije otići uzdignutom glavom. Možemo biti ponosni što smo napravili i kako smo predstavljali Hrvatsku.”

Modrić se zahvalio navijačima na fantastičnoj podršci tijekom cijelog turnira, ali i priprema.

“Hvala im, osjećali smo njihovu podršku tijekom cijelog turnira. Dolazile su poruke iz svih krajeva svijeta i Hrvatske. To nam je bila dodatna snaga i motiv da se ne predajemo i da guramo do kraja. Došli smo do finala, ali nismo uspjeli napraviti posljednji korak.”

Šuker: Francuska je danas bila bolja

“Ovo je spektakularno što smo napravili, cijeli svijet priča o Hrvatskoj”, rekao je predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) i brončani iz Francuske 1998. Davor Šuker.

Šuker je čestitao svim igračima i navijačima naglasivši kako bi na ovom uspjehu trebalo napraviti neki novi zamah.

“Bilo je lijepo uživati koliko nas respektiraju u svijetu. Idemo na ovome napraviti neki novi zamah. Zašto je Francuska danas pobijedila ? Zato što je ulagala 10, 20, 30 godina na ovom nivou.”

Najbolji strijelac svjetskog prvenstva 1998. godine u Francuskoj je poručio kako je pobjeda ‘Tricolora’ bila zaslužena.

“Francuska je danas bila bolja. U jednom trenutku smo se nametnuli, imali smo šanse da povedemo 1:0, možda bi bio drugačiji tijek utakmice,” kazao je Šuker.

Izvor: Agencije