Hrvatska: Rijeka Lika poplavila desetke kuća

Poplavljeno područje Kosinja (Al Jazeera)

Obilna kiša koja na širem području Like pada od petka navečer i topljenje snijega na Velebitu uzrokovali su poplavu i na širem području Kosinjske doline, a pripadnici Stožera Civilne zaštite, Crvenog križa i aktivisti čamcima dovoze agregate i druge potrepštine za stanovništvo, javlja Hina.

Zbog blizine dalekovoda, mještanima je isključena struja. S tog područja ističu da se boje da se zbog najavljenih kiša ne ponovi scenarij iz 2010. godine, kada je poplavljeno 150 kuća. Zbog poplava koje i dalje stvaraju velike probleme diljem Hrvatske te najavljenog povećanja vodostaja rijeka, iz Hrvatske gorske službe spašavanja saopćili su kako su sve njihove stanice na ugroženim područjima u stanju pripravnosti.

Održan je danas sastanak Stožera Civilne zaštite općine Perušić, a njegov načelnik Mihael Kurteš, izjavio je da razina vode raste 5 cm na sat, pod vodom je i kameni Kosinjski most. Područje Gronjeg i Donjeg Kosinja su bez struje, 40 pripadnika Civilne zaštite i Crvenog križa  odvoze čamcima agregate za struju i druge potrepštine.

Za sada je 20 kuća pod vodom. Iako je stanje teško, u Hrvatskim vodama se nadaju kako se neće ponoviti stanje iz 2010. godine kada je razina vode na tom području dosegla kotu od 910 cm, rekao je Hini Kurteš, koji je ujedno i donačelnik Općine Perušić.

Stanje elementarne nepogode

Timovi  Crvenog križa na području Kosinja već danima dežuraju, a danas pomažu obiteljima ugroženih kuća dizati namještaje i u zbrinjavanju stoke, doznaje Hina od ravnatelja gospićkoga Crvernog križa Vlade Brkljačića.

Poplavljeno područje Kosinja danas su obišli direktor Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić, predstavnici Hrvatskih voda iz Rijeke, Otočca i  Gospića.

Iz Ureda župana ličko-senjskog župana Darka Milinovića u subotu je saopćeno da će zbog poplave u Kosinju i Kosinjskoj dolini, uzrokovane izlijevanjem rijeke Like iz svojih korita, župan  proglasiti stanje elementarne nepogode.

Formalno će se stanje elementarne nepogode, sukladno Zakonu, proglasiti kada se stvore uvjeti za izlazak komisije za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, koje je dužno odmah, a najkasnije 8 dana od proglašenja, obići kućanstva, popisati materijalne štete na infrastrukturi, stambenim i gospodarskim objektima i poljoprivrednim površinama, te podnijeti izvještaj o elementarnoj nepogodi Državnom, županijskom povjerenstvu i nadležnom ministarstvu.

Za proglašenje elementarne nepogode stekli su se uvjeti, 20-tak kuća je pod vodom, te nekoliko trafostanica i dio niskonaponske mreže, rekao je načelnik Općine Perušić Ivica Turić. S terena je izjavio Hini da ljudima pomaže 150 pripadnika vatrogastva i Civilne zaštite, te djelatnici Općine Perušić.

Od tri zaseoka s 20 kuća dva su naselja od sinoć bez struje. Struja se morala isključiti u Gornjem Kosinju i Kosinjskom Bakovcu jer su poneke žice pod vodom ili pola metra od vode.

Hidrocentrala Senj 2

Govoreći o tome da je Kosinj često pod poplavom Turić je rekao kako je potrebno formirati ili retenciju ili sagraditi niz godina planiranu hidrocentralu Senj 2, jer sadašnja akumulacija prima 120 miliona kvadratnih metara vode, a nova bi planirana akumulacija primila 360 miliona prostornih metara vode i riješila  Kosinj čestih poplavljivanja.

Nas samo zimska služba i elementarne nepogode koštaju trećinu budžeta i to je neodrživo. Općina Perušić zahtjeva od Hrvatske elektroprivrede da se očituje o namjeri gradnje hidrocentrale, jer je prostornim planom ta gradnja predviđena, dodao je Turić.

Manji val koji danas prolazi Karlovcem posljedica je jučerašnjih padavina, ali veći vodeni val očekuje se sutra između 10 i 12 sati.

Prema prognozama Hrvatskih voda, to bi trebalo biti na visini najvećih vodostaja proteklih dana. 

“Još jučer smo na razini Stožera civilne zaštite poduzeli dodatne mjere, gdje smo i u jednom i u drugom dijelu, pogotovo ovom kupskom, dostavili dodatne vreće s pijeskom, te donijeli odluku da DVD-i podignu svoju razinu spremnosti. Zajedno s Hrvatskim vodama smo podnijeli zahtjev za podizanje Hrvatske vojske koja će od 12 sati pojačavati nasip u Zatoku i Maloj Švarči. Bit će angažirano oko 50 vojnika danas od 12 sati”, rekao je za Al Jazeeru gradonačelnik Karlovca Damir Mandić.

Izvor: Al Jazeera i agencije