Hrvatska: Romskoj djeci zabranjena škola

Hrvatska je izgubila spor o segregaciji na Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu (AFP)

Pedesetak mještana Gornjeg Hrašćana u hrvatskom Međimurju zatvorilo je u ponedjeljak ogradu dvorišta područne škole i tako spriječilo da 44 djece romske nacionalnosti počne s pohađanjem tzv. predškole u toj područnoj školi.

Romska djeca autobusom su dovezena iz najvećeg hrvatskog romskog naselja Parag.

Zbog prenatrpanih kapaciteta u matičnoj Osnovnoj školi “Dr. Ivana Novak” u Macincu, održavanje predškole za male Rome treba se održavati u područnoj školi u Gornjem Hrašćanu.

Odvojene smjene

No, protest mještana to je zaustavio, a roditelji navode da je područna škola koju pohađa 33 učenika u tri razreda premalena da bi se u njoj održavala i predškola za Rome.

Direktorica OŠ “Dr. Ivan Novak” Božena Dogša rekla je kako su u Gornjem Hrašćanu stvoreni uvjeti za održavanje jednosmjenske nastave u prijepodnevnim satima, dok bi se predškola za Rome održavala u poslijepodnevnim satima.

Zbog Osnovne škole u Macincu prije dvije i po godine Hrvatska je izgubila tužbu za segregaciju na Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Šest mjeseci nakon presude u septembru 2010., počeo je projekt obavezne predškole za 200 romske djece koji su pokrenuli Međimurska županija s Ministarstvom obrazovanja, znanosti i sporta.

Predškole su ocijenjene vrlo pozitivno, a novčanu podršku im je dao i Roma Education Fund iz Budimpešte.

Mještani u Gornjem Hrašćanu su ustrajali da se romska djeca smjeste u druge okolne škole, a ne u njihovu.

Intervencija župana

Kažu da nemaju ništa protiv Roma, već samo žele zaštititi svoju djecu s obzirom na to da, kako tvrde, romska djeca u školu dolaze s manjim predznanjem i bez higijenskih navika.

Na terenu je i bila i policija, no do fizičkog sukoba između mještana i Roma nije došlo.

U Gornji Hrašćan stigao je i međimurski župan Ivan Perhoč, koji nije uspio uvjeriti demonstrante  da dopuste prolazak djece do zgrade područne škole.
Nakon što su mještani zatvorili ogradu dvorišta područne škole i desetominutnog čekanja, autobus s romskom djecom se vratio u Parag.

Željko Balog, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine, zaprijetio je da u utorak ne samo da mali Romi neće u predškolu, već da neće ni hrvatskoj djeci dopustiti ulazak u školu u Macincu.

Izvor: Agencije