Hrvatska sa Italijom, Srbija sa Portugalom

Završni turnir će se odigrati 2016. godine u Francuskoj (EPA)

U palači Des Congres Acropolis u Nici u nedjelju je održan žrijeb za kvalifikacije 15. Evropskog nogometnog prvenstva, čiji će se završni turnir odigrati 2016. godine u Francuskoj. 

Reprezentacija Bosne i Hercegovine, koja se u žrijebu nalazila u prvoj jakosnoj grupi, za prolaz na završni turnir borit će se u grupi B sa ekipama Belgije, Izraela, Walesa, Kipra i Andore.

Hrvatska reprezentacija, koja je izvučena u grupu H, opet će se sastati sa Italijom, te sa Norveškom, Bugarskom, Azerbejdžanom i Maltom, dok će Srbija prolaz dalje tražiti preko Portugala, Danske, Armenije i Albanije, sa kojima će igrati u grupi I.

Crna Gora se nalazi u grupi G zajedno sa Rusijom, Švedskom, Austrijom, Moldavijom i Lihtenštajnom, a Slovenija sa Engleskom, Švicarskom, Estonijom, Litvanijom i San Marinom u grupi E.

Makedonija se nalazi u grupi C. Igrat će sa aktuelnim evropskim i svjetskim prvakom Španijom, te Ukrajinom, Slovačkom, Bjelorusijom i Luksemburgom. 

Kovač zadovoljan

“Što se tiče naše skupine, ja sam zadovoljan. Objektivno gledajući, mislim da smo Italija i mi favoriti ove skupine, mada mogu reći da su Bugarska, Norveška, Azerbajdžan i Malta ozbiljne momčadi. Smatram da ćemo se morati prilagoditi raznim stilovima,” poručio je izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Niko Kovač nakon žrijeba.

Kovač vjeruje da će Hrvatska biti među putnicima na završni turnir.

“Bit će vrlo zanimljivo, ali sam apsolutni optimist i razmišljam pozitivno,” dodao je hrvatski strateg.

U kvalifikacijama će nastupiti rekordne 53 reprezentacije, a prvi put igrat će i selekcija Gibraltara.

Kvalifikacije će početi 7. septembra ove godine, a takmičenje po grupama završit će 13. oktobra 2015. Plasman na EURO 2016. izborit će prvoplasirani i drugoplasirani, kao i najbolji trećeplasirani iz grupa, gdje će se pridružiti domaćinu Francuskoj, koja neće igrati u kvalifikacijama. Preostalih osam trećeplasiranih iz grupa će u baraž zakazan za novembar 2015. godine, nakon kojeg će biti poznato koje će dodatne četiri selekcije igrati na EP-u.

Najviše reprezentacija

Žrijeb grupa za prvenstvo u Francuskoj održat će se u Parizu 12. decembra iduće godine sa početkom u 18 sati. Na prvenstvu Evrope prvi put nastupit će 24 reprezentacije, najviše u historiji.

EURO u Francuskoj održat će od 10. juna do 10. jula 2016. godine u osam gradova: Bordeauxu, Lanceu, Lilleu, Lionu, Marseilleu, Nici, Parizu, Saint-Etienneu i Toulouseu. U 32 takmičarska dana odigrat će se 51 utakmica, nakon kojih ćemo saznati ko je novi prvak Evrope, tj. hoće li Španija uspjeti odbraniti titulu prvaka.

Takmičenja na EP-u u Francuskoj odvijat će se u grupnoj fazi, u kojoj će 24 nacionalna tima biti raspoređena u šest grupa sa po četiri ekipe, a potom od osmine finala prema sistemu eliminacije. Plasman u drugu fazu takmičenja na Euru 2016. izborit će prvoplasirani i drugoplasirani, kao i četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije iz šest grupa.

Prvo Evropsko nogometno prvenstvo odigrano je 1960. godine, također, u Francuskoj, a prvi prvak Starog kontinenta postao nekadašnji SSSR, koji je u finalu poslije produžetaka pobijedio bivšu SFR Jugoslaviju. Francuska je organizator EP-a bila i 1984. godine, kada je prvi put osvojila prvo mjesto. EURO 1976. održan je u Jugoslaviji, a tada je slavila selekcija Čehoslovačke. Premijerno EP odigrano u dvije zemlje bilo je 2000. godine u Belgiji i Holandiji (tada su Francuzi stigli do svog drugog trofeja namijenjenog prvaku Evrope).

U dosadašnjih 14 prvenstava najviše titula imaju Španija i Njemačka – po tri. Slijedi Francuska sa dva pehara, a po jednom su najbolje bile reprezentacije Čehoslovačke, Danske, Grčke, Italije, Holandije i SSSR-a.

Grupe:

A: Holandija, Češka, Turska, Latvija, Island, Kazahstan

B: BiH, Belgija, Izrael, Wales, Kipar, Andora

C: Španija, Ukrajina, Slovačka, Bjelorusija, Makedonija, Luksemburg

D: Njemačka, Irska, Poljska, Škotska, Gruzija, Gibraltar

E: Engleska, Švicarska, Slovenija, Estonija, Litvanija, San Marino

F: Grčka, Mađarska, Rumunija, Finska, Sjeverna Irska, Farski otoci

G: Rusija, Švedska, Austrija, Crna Gora, Moldavija, Lihtenštajn

H: Italija, Hrvatska, Norveška, Bugarska, Azerbejdžan, Malta

I: Portugal, Danska, Srbija, Armenija, Albanija

Izvor: Al Jazeera i agencije