Hrvatska šalje oružje iračkim Kurdima

Države koje su poslale oružje posjeduju vrstu opreme koju koriste kurdske snage (Reuters)

Hrvatska je jedna od sedam država koje kurdskim snagama u Iraku šalju hitno potrebno oružje i opremu, objavilo je Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Američkih Država.

Uz Hrvatsku, oružje za kurdske borce protiv pripadnika grupe Islamska država šalju Albanija, Kanada, Danska, Italija, Francuska i Velika Britanija, objavio je Pentagon.

“Operacije su već počele i ubrzat će se ovih dana, a očekuje se da će tome doprinijeti još država”, izjavio je u Washingtonu glasnogovornik Pentagona John Kirby.

Spomenutih sedam država “posjeduju vrstu opreme koju koriste kurdske snage”, rekao je Kirby, pojasnivši kako je riječ o ličnom naoružanju i streljivu za lako oružje.

Zahtjev SAD-a

Hrvatski premijer Zoran Milanović potvrdio je krajem prošle sedmice da je ta zemlja udovoljila zahtjevu Sjedinjenih Američkih Država i darovala im oružje iz zaliha Hrvatske vojske, ali i naglasio da je riječ o “zanemarivim količinama u odnosu na druge koji su odgovorili na zahtjev Amerikanaca”.

Na novinarski upit je li Hrvatska, na zahtjev SAD-a, poslala oružje Kurdima u Iraku te je li zbog toga izložena terorističkoj prijetnji, Milanović je odgovorio:

“Mi smo prošli jako puno i napatili se kao rijetko koji narod u Europi, a s druge se strane stalno nečega bojimo, ili nas se nečim plaši. Moramo se riješiti kompleksa koji nas povijesno opterećuje. Mi smo mlada, moderna država, članica Europske unije i NATO-a i to za sobom povlači određene obveze i određena neugodna stanja”, odgovorio je Milanović, kako javlja Hina.

Tada je dodao da nije riječ o oružju za Kurde već o zanemarivim količinama u odnosu na druge koji su odgovorili na zahtjev Amerikanaca.

Podsjetio je da je Hrvatska od SAD-a nedavno dobila više od 200 najmodernijih i najskupljih kamiona, što je, ističe, najveća donacija koju je zemlja ikad dobila.

Vojni viškovi

Napomenuo je da su i ranije vlade viškove oružja slale Amerikancima.

“A što će oni s time napraviti, i u koliko time pomognu borbi za demokraciju, a protiv isključivosti bilo kojeg fundamentalizma – onda je to prihvatljivo”, kazao je Milanović.

Na sjeveru Iraka kurdski borci rasporedili su nove snage na ključnim pozicijama. Prethodnih dana su ostvarili napredak, ali njihov cilj je zauzimanje Mosula i potpuno protjerivanje grupe Islamska država iz tog područja.

Pripadnici grupe Islamska država su prije više od mjesec proglasili halifat, koji se prostire na dijelovima Iraka i Sirije.

Svoje djelovanje ne ograničavaju samo na borbene akcije, već su počeli izvoziti naftu, što im omogućava finansiranje aktivnosti na terenu.

Irak je zahvatio haos otkako je 9. juna sjeverno od Bagdada počela ofanziva sunitskih pobunjenika koje predvodi grupa Islamska država i koja se početkom augusta proširila na sjever Iraka, nagnavši na bijeg dvjestotinjak hiljada ljudi, uglavnom jezida, nemuslimanskog stanovništva koje govori kurdskim jezikom, i kršćana.

SAD je 8. augusta pokrenuo zračne udare na položaje te grupe, što je prvo direktno vojno uplitanje Amerike u Iraku nakon završetka povlačenja njenih snaga iz te zemlje krajem 2011. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije