Hrvatska šalje ratni brod u vode Mediterana

Hrvatska će na Mediteran poslati posadu koju čini 50 pripadnika Oružanih snaga (Maja Siriš?evi? / Hrvatska ratna mornarica)

Hrvatska će u ponedjeljak u vode Mediterana poslati prvi kontingent svojih vojnika koji će biti dio NATO operacije potpore miru “Sea Guardian”.

Brod Hrvatske ratne mornarice RTOP-41 “Vukovar”, na kojem će biti 50 članova posade, iz Splita će ispratiti potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar obrane Damir Krstičević te načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga, general zbora Mirko Šundov.

Bit će to prvi put da brod Hrvatske ratne mornarice sudjeluje u operaciji koju vodi NATO, a koja će trajati od 5. do 21. rujna, potvrdilo je Ministarstvo obrane Hrvatske.

Neborbeni zadaci

Hrvatski ratni brod će u operaciji “Sea Guardian” provoditi neborbene zadatke, s težištem na stvaranju cjelovite pomorske situacijske slike uz identifikaciju plovila te uočljivosti snaga na moru radi odvraćanja mogućih ugrožavanja te podršci NATO strateškom komuniciranju, navelo je ministarstvo.

Raketna topovnjača RTOP-41 “Vukovar” duga je 45 metara, širine je 8,9 metara, a brzina koju dostiže iznosi 28 čvora.

Brod je namijenjen za artiljerijsko djelovanje po ciljevima u zraku i na kopnu te za nanošenje raketnih udara po protivničkim brodovima.

Iskustva na vojnim vježbama

U opisu aktivnosti je i identifikacija plovila od interesa te uočljivosti NATO snaga na moru, sa ciljem odvraćanja mogućih opasnosti (terorizam, ilegalne aktivnosti na moru, ugrožavanje slobode i sigurnosti plovidbe) i podrške NATO Strateškog komuniciranja.

Na summitu, održanom u Varšavi 2016. godine, NATO je formalno najavio transformaciju pomorske protuterorističke operacije “Active Endeavour” u Sredozemlju u novu pomorsku sigurnosnu operaciju pod nazivom “Sea Guardian”

Hrvatski ratni brod je prethodno već sudjelovao u međunarodnim vojnim vježbama u Italiji, Sloveniji, Grčkoj te Albaniji.

Izvor: Agencije