Hrvatska slavi Dan antifašističke borbe

Prije tačno 71 godinu u šumi Brezovica pokraj Siska osnovan je Prvi partizanski odred, kao prva oružana antifašistička jedinica u okupiranoj Hrvatskoj i tadašnjoj Jugoslaviji.

Hrvatski državni vrh okupio se u petak u Brezovici.

U Hrvatskoj je Dan antifašističke borbe državni praznik i neradni dan.

Adam Dupalo nije bio borac Prvog partizanskog odreda, već Sedme banijske udarne divizije.

Partizani iz odreda osnovanog u ovoj šumi bili su mu uzori.

“Znam sve te drugove…  Ja ođe dolazim s ponosom, to su moji drugovi, borili smo se za istu stvar, za slobodu svih”, priča Dupalo.

“Sisački parizanski odred prva je jedinica osnovana u okupiranoj Hrvatskoj i u Jugoslaviji. U odredu je bilo 77 partizana. Na isti dan kad je odred osnovan Hitler je napao Sovjetski savez”, izvještava iz Brezovice reporterka Al Jazeere Martina Kiseljak.

Na pravoj strani

Zato u šumu Brezovicu dolazi i ruski veleposlanik u Hrvatskoj Robert Markarjan.

“Trebalo je skoro četiri godine teških borbi, gubitak oko 27 miliona života sovjetskih građana kako bi svijet mogao postići pobjedu nad fašizmom”, veli on.

U toj pobjedi Hrvatska je, podsjetio je hrvatski predsjednik Ivo Josipović, bila na pravoj strani – na strani antifašističke koalicije.

“Danas je vrijeme kad na ulasku u Europu moramo reći da je antifašistička baština dio našeg nacionalnog identiteta, nešto prepoznatljivo u Europi”, rekao je on.

No, dok cijela Evropa slavi pobjedu nad fašizmom 9. maja, Hrvatska ima svoj poseban praznik.

To je zato, kaže hrvatski premijer Zoran Milanović, što je Hrvatska drukčija.

Drukčija i posebna

“Nijedna druga država na svom području nije imala organiziran ozbiljan vojni pokret, bez države kao suprotnu stranu nacističkim i fašističkim silama. To u Europi nitko nije imao. Po tome je Hrvatska drukčija i posebna”, kategoričan je premijer.

Onima koji su zaslužni za antifašističku borbu predsjednik Republike dodijelio je državna odlikovanja.

Među njima je partizanka Slavica Kanić.

Ponosno priča da je bila borac, a ne bolničarka.

“Ja sam doživjela nešto čega se ne mogu odreći, a to je bratstvo i jedinstvo. Ne tiče me se ko je kakve vjere i ko je kakve nacije, nego da l’ je čovjek”, veli Slavica Kanić.

Kod spomenika Prvom partizanskom odredu u šumi Brezovici vijence su položila mnoge delegacije, na čelu s državnim vrhom.

Izvor: Al Jazeera