Hrvatska: Službenici očekuju rast plaća

Hrvatsko gospodarstvo raslo je u prva dva kvartala 2016. za više od dva posto. Time je ispunjen uvjet iz sporazuma hrvatske Vlade i sindikata – zaposleni u javnim i državnim službama trebali bi dobiti povišicu plaće. No, dogovor o tome još nije postignut.  

Na daskama koje život znače, djelatnici ansambla “Lado” zarađuju za život. Kada državi ponestane novca, kažu, oni su prvi na kojima se štedi. 

“Ono zakonski što bih ja trebala dobiti, mislim da ste strane nisam nagrađena”, kaže Petra Matutinović, umjetnica ansambla “Lado”.

Automatska korekcija ili tužbe

Godine 2009., kao i ostalim javnim službenicima, plaće su im bile zamrznute. No, prema sporazumu s tadašnjom Vladom, dogovoreno je da ako gospodarstvo zabilježi rast od dva ili više posto dva tromjesečja zaredom, osnovica za obračun plaća se poveća.

“A to je vrijeme došlo. Hrvatsko gospodarstvo posljednja dva kvartala raslo je za 2,7 odnosno 2,8 posto. Shodno tome, zaposlenici javnih i državnih službi, koji su na državnom proračunu, trebali bi dobiti povišicu od šest posto, za 41 euro. Za 240.000 ljudi, to iznosi otprilike 266 milijuna eura”, izvještava reporter Al Jazeere Marin Veršić.

Tajnica sindikata djelatnika kulture Ljubica Pilić kaže da su zaposlenici javnih službi imali razumijevanja za gospodarsku krizu. No, sada je vrijeme, tvrdi, da se pronađe prava cijena rada za visoko obrazovane ljude.  

“U školama je prosječna kvalifikacija visoka stručna sprema. U bolnicama, u kulturi to je na razini više stručne spreme. Dakle mi ne možemo govoriti o usporedbi prosječnih plaća, a da ne uvažimo i taj element”, navodi Pilić.

U Sindikatu državnih i lokalnih službenika računaju da će korekcija plaća ići automatski, u isplati za siječanj 2017. U suprotnom, slijede tužbe. 

“Mi ćemo tražiti od naših članova punomoć za pokretanje sudskih postupaka, kako bi se to riješilo sudskim putem. Nadamo se da do toga neće doći”, kaže Siniša Kuhar iz Sindikata državnih i lokalnih službenika.

‘Kompliciran i neizvjesan spor’

Ako dođe do podizanja tužbe, profesor za radno pravo Željko Potočnjak ne misli da su sindikati u povoljnijoj poziciji. Prvenstveno jer se radi ne o jednom, nego o većem broju sporazuma. 

“Ja bih rekao da se radi o izuzetno kompliciranom, izuzetno složenom i izuzetno neizvjesnom sporu. Mislim da se tu prije svega radi o taktičkom zauzimanju pozicija vezanih uz predstojeće pregovore s vladom vezano za osnovice plaće za slijedeću godinu”, kaže Potočnjak, pročelnik Katedre za radno pravo u Zagrebu.

Potočnjak tvrdi da bi za sve strane bilo bolje da se postigne dogovor. Ako dođe do sudskih sporova, oni bi trajali nekoliko godina, a zadnju riječ bi mogao imati Vrhovni sud.

Izvor: Al Jazeera