Oglasi

Hrvatska: Srbija mora prihvatiti presude

Hrvatski ambasador pri UN-u rekao da njegova zemlja odbija reakcije Srbije povodom oslobađajućih presuda u Hagu.
U Vijeću sigurnosti raspravljalo se o doprinosu Haškog tribanla pravdi i pomirenju u bivšoj JugoslavijiAP

Ambasador Hrvatske u Ujedinjenim narodima izjavio je u Vijeću sigurnosti da njegova zemlja ne može prihvatiti reakciju Srbije koja odbija da prihvati oslobađajuće presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

"Možemo da razumijemo frustraciju onih koji su htjeli da izjednače odgovornost, ali ne možemo da prihvatimo reakcije koje odbijaju da prihvate odluke Tribunala. Svi odgovorni članovi međunarodne zajednice moraju da poštuju pravni poredak, bez obzira da li se slažu sa njima ili ne", rekao je hrvatski ambasador Ranko Vilović povodom rasprave o radu Haškog tribunala nakon oslobađajućih presuda hrvatskim generalima i kosovskim komandantima.

Prema njegovim riječima, Tribunal u Hagu je utvrdio da Hrvatska nije imala politiku planirati ili počiniti ratne zločine.

"Svjesni smo da su se na individualnom nivou ti zločini dogodili i Hrvatska je procesuirala mnoge osobe zbog toga i to ćemo nastaviti", istakao je ambasador.

Ambasadorica BiH pri UN-u Mirsada Čolaković kazala je kako se nada da će u Hagu u svim preostalim predmetima pravda biti zadovoljena, jer su žrtve i njihove porodice dugo na to čekale.

"Dalje odlaganje ne bi bilo dobro, a počinjeni zločini ne smiju da budu nekažnjeni", zaključila je ambasadorica BiH.

'Ko je kriv'

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić ukazao je da taj Sud nije uspio ni zadovoljiti pravdu ni doprinijeti pomirenju.

Tribunal je, rekao je Vučić, svojim presudama izdvojio Srbe kao jedine odgovorne za svirepe zločine na teritoriji bivše SFRJ.

"Srbija se nalazi na evropskom putu, Srbija želi da sarađuje sa svim narodima i državama u regionu. Srbija je prihvatila i ispunjava sve svoje međunarodne obaveze, Srbija vodi dijalog sa Prištinom pod okriljem EU-a i jedino što Srbija traži jeste pravda. Ništa više i ništa manje", poručio je Vučić.

Vučić je podsjetio da je Srbija Tribunalu predala sve okrivljene koji su od nje zahtijevani - njih 45, kao i da je u potpunosti odgovorila na gotovo sve primljene zahtjeve od Tužilaštva Tribunala.

Ambasador Rusije u UN-u Vitalij Čurkin ocijenio je da Haški tribunal "nije pokazao ni pravednost ni efikasnost" u radu i rekao da je Rusija bila iznenađena kako su u slučaju presude hrvatskim generalima jednim glasom opovrgnute godine istrage o zločinima.

"Ko je kriv za ubistva i progon 250.000 ljudi", upitao je on i dodao: "Tu nije ispunjena pravda."

Prema njegovim riječima, slično se dogodilo i sa suđenjem Haradinaju.

Predstavnica Kine je istakla da njena zemlja uviđa kontroverznost nedavnih presuda Haškog tribunala i ukazuje na to da tribunal treba pokazati pravednost.

Podrška zapada

Predstavnik SAD-a je, osvrćući se na nedavne odluke Suda, ponovio da Washington podržava Haški tribunal i da poštuju njegove odluke.

Za predstavnika Njemačke su negativne reakcije na nedavne presude Tribunala nedopustive i otežavaju pomirenje u regiji. Odluku Srbije da saradnju s Tribunalom svede na tehnički nivo predstavnik Njemačke nazvao je "uznemirujućom".

Predstavnik Velike Britanije je rekao da je Srbija ostvarila napredak u saradnji sa Tribunalom, uprkos najavama Beograda da će saradnja sa Sudom biti svedena na tehnički nivo. Britanski ambasador istakao je da njegova zemlja u potpunosti podržava rad Tribunala.

Francuska predstavnica naglasila je da je Tribunal svojim dosadašnjim radom ukazao na činjenicu da su sve strane počinile zločine na području bivše Jugoslavije. Žrtve, kako je dodala, zaslužuju da ti zločini budu dokazani, dok sve strane koje su povezane sa radom Tribunala moraju znati da će taj Sud donijeti pravdu za sve.

Izvor: Agencije