Hrvatska: Stagnacija broja dolazaka turista u julu

Top destinacije u prvih sedam mjeseci po kriteriju ostvarenih noćenja su Dubrovnik, Rovinj, Poreč, Split i Medulin (Anadolija)

Prema podacima Hrvatske turističke zajednice, u Hrvatskoj je u razdoblju od januara do kraja jula ove godine broj dolazaka i noćenja porastao za šest posto u odnosu na prošlu godinu.

Samo u julu stagnirali su dolasci, a porast broja noćenja je bio svega dva posto.

Tokom jula 2018. godine broj dolazaka stranih turista ostao je na nivou približno jednakom prošlogodišnjem (oko 4,25 miliona dolazaka), slično je i s domaćim turistima, dok je broj noćenja zabilježio blagi porast.

U Zagrebu sve vuše turista

U julu je u Hrvatskoj ostvareno ukupno 4,6 miliona dolazaka i 31 milion noćenja, što u usporedbi s istim mjesecom 2017. godine predstavlja stagnaciju u dolascima i porast od dva posto u noćenjima.

U julu je najviše noćenja ostvareno u Istri (8,1 milion), Splitsko-dalmatinskoj županiji (šest miliona) te na Kvarneru (5,8 miliona).

Tokom jula najveći se rast broja dolazaka i noćenja bilježi s tržišta Ukrajine, a potom slijede tržišta SAD-a, Kanade, Japana te nekoliko tržišta Evrope.

Prema stopama rasta, prednjači Grad Zagreb, koji bilježi rast od 12,35 posto.

Tokom prvih sedam mjeseci 2018. godine u Hrvatskoj je ostvareno 11,1 miliona dolazaka i 56,3 miliona noćenja, što predstavlja rast od šest posto u oba segmenta.

Od toga su strani turisti ostvarili 9,8 miliona dolazaka i 49,8 miliona noćenja.

Dubrovnik top destinacija

Tokom sedam mjeseci najviše noćenja ostvareno je u Istri (15,6 miliona), dok je u Splitsko-dalmatinskoj županiji ostvareno 10,5 miliona noćenja.

Na nacionalnom nivou tokom prvih sedam mjeseci najviše noćenja ostvareno sa tržišta Njemačke (10,5 miliona), Slovenije (6,1 milion), Austrije (4,3 miliona), Poljske (3,5 miliona) i Češke (3,2 miliona).

Top destinacije u prvih sedam mjeseci po kriteriju ostvarenih noćenja su Dubrovnik, Rovinj, Poreč, Split i Medulin.

Izvor: Agencije