Hrvatska: Taksisti zbog Ubera krivično prijavili ministra

Taksi, Taksisti, Zagreb
Prijave je podnijelo 1.500 članova Radio taksija Zagreb, Udruge za promicanje autotaksi prijevoza – Radio taksi Split i Udruge VG Taxi (Al Jazeera)

Protiv ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Olega Butkovića i šest njegovih suradnika hrvatski su taksisti u utorak u Splitu podnijeli prijavu Državnom odvjetništvu zbog zlouporabe položaja i ovlasti jer se “već dvije godine ne zabranjuje ilegalni rad Ubera u Hrvatskoj”, no takav potez iz Ministarstva su ocijenili pritiskom kako bi se utjecalo na donošenje novog Zakona o prijevozu u cestovnom prometu.  

Splitska odvjetnica Doris Košta, koja zastupa autotaksiste, izvijestila je na konferenciji za novinare da je prijave podnijelo 1.500 članova Radio taksija Zagreb, Udruge za promicanje autotaksi prijevoza – Radio taksi Split i Udruge VG Taxi.

Prijave se temelje na činjenici da, prema nacionalnom zakonodavstvu i Ustavu RH-a, ministar i njegovi suradnici, svatko prema svojim ovlastima, nisu spriječili obavljanje neregistrirane djelatnosti, što nisu osigurali jednake uvjete za sve pružatelje usluga autotaksi prijevoza i nisu provodili aktualni zakon, čime su nanijeli veliku štetu domaćim, legalnim autotaksi prijevoznicima.

Advokatica: ‘Ilegalno poslovanje, taksisti pred zidom’

Osim ministra Butkovića, kazneno su prijavljeni njegovi suradnici Mario Madunić, Nikolina Brnjac, Dubravko Galić, Alen Gospočić, Ivan Kesić i Saša Šolman, koji su bili dužni primijeniti nacionalni zakon, drži Košta.

Odvjetnica tvrdi da su se hrvatski taksisti “našli pred zidom” s obzirom na to da brojni pokušaji razgovora i sastanci s ministrom Butkovićem i ministricom Martinom Dalić nisu urodili plodom.

Kazala je da nadležno Ministarstvo i Vlada dopuštaju nezakonito djelovanje Ubera u Hrvatskoj više od dvije godine iako su i javno potvrdili da je njegovo poslovanje ilegalno.

Smatra da ministar Butković i njegovi bliski suradnici trebaju štititi interese hrvatskih taksista, koji godinama uredno rade, poštivaju hrvatske zakone, plaćaju sve poreze i pune državni proračun.

“Europski sud pravde je potvrdio da Uber pruža usluge prijevoza, što oni uporno negiraju. Diljem Europe i svijeta se Uber zabranjuje, postoji niz presuda Visokog prekršajnog suda Hrvatske, koji je kaznio vozače Ubera koji pružaju usluge prijevoza na nezakonit način, a mi moramo kazneno prijaviti ministra i njegove suradnike jer ne rade svoj posao”, kazala je Košta, kako prenosi Hina.

Božo Miletić, predsjednik Udruženja taksi prijevoznika pri Hrvatskoj obrtničkoj komori, kazao je da je, nakon informacije da je prijedlog novog zakona upućen u hitnu proceduru, bez završetka javne rasprave, sada jasno da se pogoduje interesima strane tvrtke.

Traže ostavku ministra Butkovića

“Odgovorni u Ministarstvu pomorstva, mora i infrastrukture ili su toliko nesposobni da ne znaju ove regulative ili toliko silno žele ugoditi tvrtki koja dvije godine djeluje nelegalno u Hrvatskoj da su napravili ovako amaterski propust. Mi smo na to upozorili povjerenicu za informiranje i čekamo odgovor. Ovim putem tražim ostavku ministra Butkovića te njegovih pomoćnika i ostalih djelatnika po liniji odgovornosti i neka se javno očituje o tome zašto je Ministarstvo napravilo takav propust i što ih sprječava u tome da više od dvije godine nisu zaustavili ilegalnu djelatnost u Hrvatskoj”, zaključio je Miletić.

Iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture tvrde, pak, da je na konferenciji za novinare koju su u održali predstavnici udruženja taksista izrečeno niz netočnih informacija.

U priopćenju ističu kako još uvijek nisu uputili Vladi na donošenje nacrt prijedloga Zakona o prijevozu u cestovnom prometu i stoga je, tvrde, netočan navod da je prijedlog Zakona stavljen u hitnu proceduru.

Ministarstvo: ‘Pritisak zbog novog zakona’

“U tijeku je postupak prikupljanja mišljenja ostalih tijela državne uprave, čiji će se komentari, također, morati analizirati. Također, kako je predviđeno zakonskom procedurom, izvješće o provedenom javnom savjetovanju bit će objavljeno i dostavljeno, a o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena”, stoji u priopćenju.

Također smatraju da sve danas rečeno na konferenciji udruženja taksista treba promatrati u kontekstu pritisaka koji se rade ne bi li se i na taj način utjecalo na donošenje novog Zakona o prijevozu u cestovnom prometu.

“Kao što smo i ranije isticali, prijedlog novog Zakona o prijevozu u cestovnom prometu trebao bi omogućiti liberalizaciju taksi tržišta i građanima omogućiti dostupniji i jeftiniji taksi prijevoz te konačno pružiti zakonsko rješenje koje će moći odgovoriti na potrebe suvremenog tržišta i stoljeća u kojem živimo”, poručuju iz Ministarstva prometa.

Izvor: Agencije