Hrvatska traži od Srbije 1.396 osoba zbog ratnih zločina

Beograd i Zagreb razgovarali su o radu mješovite komisije za izradu sporazuma o procesuiranju počinitelja ratnih zločina (EPA)

Na popisu hrvatskih pravosudnih organa, dostavljenom Srbiji, nalazi se 1.396 imena osoba koje su optužene ili osuđene za ratne zločine, piše beogradska Politika.

Prema istom izvoru, popis je dostavljen Tužilaštvu za ratne zločine prošle godine i posljednji je takve vrste koji je dostavljen pravosudnim organima u Srbiji.

Iako se na popisu, kako ističe Politika, ne navodi nacionalnost optuženih, odnosno osuđenih, nesumnjivo je da među njima ima i Hrvata, poput Mirka Norca i Branimira Glavaša.

Međutim, ukazuje beogradski list, ne može se precizno reći koliko ima Srba, a koliko Hrvata na popisu jer su “neka imena i prezimena identična kod oba naroda”.

Za razliku od popisa hrvatskih pravosudnih organa, napominje se dalje, popis koje je Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije dostavilo Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske znatno je kraći – broji 51 ime i na tom popisu je 50 optuženih, odnosno osuđenih, hrvatske nacionalnosti.

Dogovorena zajednička komisija

Ministri pravde Srbije i Hrvatske, Nela Kuburović i Dražen Bošnjaković, na nedavnom su se sastanku usuglasili da “spomenute popise u potpunosti treba ažurirati kako bi se otklonile neusklađenosti”.

Oni su, kako se navodi, razgovarali o radu mješovite komisije koja ima zadatak izraditi sporazum o procesuiranju počinitelja ratnih zločina.

Kuburović i Bošnjaković usuglasili su se da je “ostvaren konkretan napredak” i najavili novi sastanak spomenute komisije kako bi se “intenzivirale aktivnosti na konačnom definiranju svih preostalih aspekata podloga budućeg sporazuma”.

Kakve “neusklađenosti” postoje između srpskih i hrvatskih popisa nije poznato, kao što se ne zna ni šta će i na koji način regulirati sporazum o procesuiranju počinitelja ratnih zločina koji su najavili ministri pravde Srbije i Hrvatske, navodi Politika

Izvor: Agencije