Oglasi

Hrvatska traži pomoć RS-a u istrazi

Vojislav Blažević, osumnjičen za postavljanje dvije bombe u Zagrebu, rođen je u Banjoj Luci.
Blaževića se tereti za krivično djelo dovođenja u opasnost života i imovineAl Jazeera

Ministarstvo unutrašnjih poslova bh. entiteta Republika Srpska dobilo je zahtjev iz Hrvatske za pomoć u istrazi o Vojislavu Blaževiću, kojeg se sumnjiči da je podmetnuo dvije eksplozivne naprave u Zagrebu.

Kako je kazala glasnogovornica MUP-a RS-a Mirna Šoja, to Ministarstvo preduzet će sve što je potrebno kako bi se utvrdile potrebne činjenice, prenosi Hina.

Za Blaževića se zna da je rođen u Banjoj Luci, a istražiteljima bi moglo biti zanimljivo šta je radio u tom gradu i s kim je tamo kontaktirao.

Šoja je istakla kako MUP Hrvatske i RS-a odavno imaju dobru saradnju, te je podsjetila kako je hrvatskim kolegama direktor policije RS-a Gojko Vasić, odmah po hapšenju Blaževića, ponudio svu potrebnu pomoć u istrazi.

Pritvor osumnjičenom

Blaževiću (54) je u  ponedjeljak određen jednomjesečni pritvor.

Blažević, koji se u bolnici oporavlja od povreda zadobijenih  u eksploziji u Zagrebu prošle sedmice, odbija saradnju s policijom, te njegovi motivi još nisu poznati.

Njegov advokat izjavio je novinarima da Blažević štrajkuje glađu, odbija hranu i vodu, pa je primio infuziju.

Blaževića se tereti za krivično djelo dovođenja u opasnost života i imovine, za šta je predviđena kazna do pet godina zatvora, dok se istraga nastavlja.

Blažević je pod sumnjom da je uzrokovao dvije eksplozije u zapadnom dijelu Zagreba.

Prva eksplozija dogodila se na pruzi kod željezničke stanice u naselju Podsused na zapadu Zagreba, 9. januara pred jutro.

Ozlijeđenih nije bilo, a osim pruge i lokomotive teretnog voza lakše je oštećeno i nekoliko vozila i razbijeno nekoliko stakala na obližnjim kućama.

Druga eksplozija desila se u noći s četvrtka na petak nešto iza ponoći, na autobuskoj stanici na raskrižju Aleje Bologne i Gospodske ulice.

Hapšenje u Trogiru

U ponedjeljak je splitska policija uhapsila Damira Mamića (41) iz Trogira, poznatog kao "komandir Šamil", koji je u videoporuci na društvenoj mreži YouTube preuzeo odgovornost za bombaške napade u Zagrebu i pozvao na nove.

"U toku je kriminalističko istraživanje uhapšenog zbog sumnje da je počinio krivično djelo javno podsticanje na terorizam", izjavila je Antonela Lolić, glasnogovornica Policijske uprave splitsko-dalmatinske.

Iz policije nisu željeli potvrditi da li je uhapšeni povezan sa postavljanjem eksplozivnih naprava u Zagrebu.

Izvori: Agencije