Hrvatska: U fondu za skupe lijekove 3.600 eura, a doza košta i do 85.000

Milan Kujundžić
Kujundžić: 'I farmaceutsku industriju trebalo bi pokušati senzibilizirati da pokrije dio troškova' (Al Jazeera)

Hrvatski ministar zdravstva Milan Kujundžić poručio je u četvrtak kako će Vlada svim oboljelima koji imaju indikacije za terapiju inovativnim lijekovima omogućiti da te lijekove i dobiju.

Kujundžić je to izjavio nakon što je objavljena informacija da je otvoreni račun Ministarstva zdravstva za prikupljanje donacija za takve lijekove u tri tjedna skupio tek nešto više od 27.000 kuna (3.639 eura), što nije dovoljno ni za jednu dozu inovativnih lijekova.

“Vlada će, naravno, kao i do sada, za sve one koji imaju stručnu, znanstvenu i empirijsku indikaciju dati lijekove, kao što je dala za neuroblastom i spinalnu mišićnu atrofiju”, izjavio je Kujundžić novinarima uoči sjednice Vlade.

Najveći dio novca uplatio samo jedan građanin

Naime, kako je u četvrtak objavio Jutarnji list, u fondu za prikupljanje novca za nove, inovativne lijekove kojima se liječe teške bolesti, a nisu na listi Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), zasad je prikupljeno tek 27.388 kuna iako su potrebe samo za jedan lijek i 600 puta veće.

Primjerice, samo jedna doza Spinraze, za liječenje spinalne mišićne atrofije, košta 640.000 kuna (85.000 eura), dok jedna doza Dinutuximaba beta za liječenje neuroblastoma stoji 350.000 kuna (47.000 eura).

Prema pisanju zagrebačkog dnevnika, taj podatak pokazuje da bi ponovno moglo biti problema s financiranjem ne samo ove nego i nekih novih terapija s obzirom na to da se neprestano pojavljuju novi i sve skuplji lijekovi.

Pozivajući se na podatke Ministarstva zdravstva, list piše da je za Spinrazu prikupljeno 16.788 kuna (blizu 2.157 eura), a za Dinutuximab beta 10.600 kuna (blizu 1.429 eura), pri čemu je najveći iznos, dva puta po 10.000 kuna (1.348 eura), uplatio jedan građanin, odnosno na ostale donacije otpada tek 7.388 kuna (blizu 943 eura).

Kujundžić: ‘Samo jedan od oblika prikupljanja novca’

Ministarstvo zdravstva otvorilo je krajem prosinca uplatni račun za prikupljanje donacija za posebno skupe lijekove koji nisu na listi HZZO-a, a na njega pravne i fizičke osobe mogu uplaćivati donacije za nabavu lijekova za spinalnu mišićnu atrofiju i neuroblastom.

Ministar ističe da je uplatni račun samo jedan od oblika prikupljanja novca za inovativne lijekove. 

“Za sada je to malo, ali vjerujem, kada se i mediji uključe u pozitivnom smislu, da će onda više ljudi biti senzibilizirano i da će biti veća uplata”, rekao je Kujundžić.

Dodao je kako bi i farmaceutsku industriju trebalo pokušati senzibilizirati da sudjeluje i pokrije dio troškova skupog liječenja inovativnim lijekovima.

Izvor: Al Jazeera i agencije