Hrvatska u vrhu EU-a po učenju stranih jezika

Najviši postotak njemačkog kao drugog stranog jezika zabilježen je u Hrvatskoj (EPA)

Hrvatska je u samom vrhu zemalja Evropske unije po učenju stranih jezika u osnovnim školama, ali je pri samom dnu u EU-u po zainteresovanosti za kulturu, pokazuju podaci Eurostata.

Hrvatska je s 99,9% učenika osnovnih škola koji uče strani jezik na petom mjestu u Evropskoj uniji. Ispred nje su samo Kipar, Luksemburg, Malta i Austrija sa 100%.

Iza Hrvatske su Španija (99,4%) i Francuska (99,2%), a slijede Italija (98,6%), Rumunija (98,3%) i Poljska (97,6%).

Drugi strani jezik

U nekim zemljama članicama đaci su učili dva ili više stranih jezika, pri čemu se posebno ističe Luksemburg (83,7%). Slijede Estonija (30,7%) i Grčka (28,9%), a Hrvatska s Islandom  dijeli četvrto mjesto u Evropskoj uniji u toj kategoriji (19,7%).

Engleski jezik najviše se uči u osnovnom školstvu svih zemalja Unije, osim u Belgiji i Luksemburgu, objema višejezičnim zemljama, prenosi agencija Hina.

Drugi najpopularniji strani jezik po učenju u osnovnim školama daje nešto šarolikiju sliku. Njemački je na drugom mjestu, iza engleskog, u osam zemalja, pri čemu je najviši postotak zabilježen upravo u Hrvatskoj, gdje 20,9% učenika osnovnih škola uči taj strani jezik. Slijedi Mađarska s 20,2%.

Francuski je na drugom mjestu po popularnosti učenja u sedam zemalja EU-a, a najviše se uči u Grčkoj (15,8%) i Rumuniji (15,2%), navodi hrvatska agencija.

Kulturni događaji

Koliko je na dobrom mjestu po učenju stranih jezika Hrvatska je na toliko lošem mjestu po zainteresovanosti njenih građana za kulturu. Samo je 19,2% građana Hrvatske starijih od 16 godina u 2015. posjetilo neki kulturni lokalitet, kao što je historijska znamenitost, muzej, umjetnička galerija ili arheološko nalazište. To je, zajedno s još nekoliko zemalja jugoistočne Evrope, svrstava na samo dno Evropske unije.

Manje kulturnih sadržaja posjetili su samo građani Bugarske (14,6%), Grčke (16,9%) i Rumunije (18,3%). Tek nešto malo bolje od Hrvatske jesu Italija (26,1%) i Malta (26,4%).

Zbirni podaci za cijelu Evropsku uniju pokazuju da je 43,4% njenih građana starijih od 16 godina barem jednom u 2015. posjetilo neki historijski spomenik, muzej, galeriju ili arheološku iskopinu, što Hrvatsku svrstava daleko ispod prosjeka EU-a.

Po starosnim grupama najviše zainteresovanih za kulturu u EU-u jest onih u dobi između 25 i 34 godine (48,5%) i još mlađih – od 16 do 24 (47,5%).

Izvor: Agencije